ßßß
Składniki (na około 16 placuszków):2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka cukru1 jajko (osobno żółtko i białko)2/3 szklanki mleka1 łyżka masła roztopionegoPrzygotowanie:Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Zrobić zagłębienie, dodać żółtko jajka, mleko i masło. Wymieszać wszystko, lecz bez ubijania. Wystarczy, że konsystencja ciasta będzie w miarę jednolita. Białko jajka ubić na sztywno, przełożyć do reszty składników i wymieszać delikatnie. Porcje ciasta wylewać łyżką stołową na suchą, rozgrzaną patelnię (z powłoką nieprzywieralną). Po paru minutach smażenia na niewielkim ogniu, gdy powierzchnia placków pokryje się bąbelkami, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Powinny być ładnie rumiane z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Ten-Minute Pancakes (about 20 small pancakes):2/3 cup all-purpose flour1 teaspoons baking powder1/2 teaspoon baking soda1 tablespoon sugar1 egg (separated)2/3 cup of milk1 tablespoon melted butterPreparation:Sift the flour, baking powder and baking soda into a mixing bowl, add sugar. Make a well, add the egg yolk, milk and melted butter and stir. Whisk the egg white until stiff. Mix it with the rest of ingredients, quickly and lightly. Using tablespoon drop the batter on the preheated non-stick frying pan (without any oil). When you see little bubbles on the edges of pancakes flip them over and fry one more minute. Serve with anything you like - fruit, jam, yogurt, chocolate cream.Thanks for looking! Feel free to comment in English!