Wykonanie
Miękkie, delikatne
serkowe placuszki - idealna receptura na śniadanie w leniwy weekendowy poranek. Do tego ciepły sos z letnich
owoców - skarbów wyszperanych z zamrażalnika. Może już wiecie, że od dawna moimi plackowymi ulubieńcami są
twarogowe placuszki, też zresztą od Nigelli. Wersja z
ricotty okazała się zupełnie nowym odkryciem, choć tej pierwszej, twarogowej raczej nie zdetronizowała :) Spróbujcie obu wersji, bo choć pozornie podobne, różnią się w smaku, a łączy je to, że pyszne są!

Składniki (na około 20-25 placuszków):250 g
serka ricotta0,5 szklanki
mleka2
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie)2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
cukruszczypta
soliolej do smażenia (np. rzepakowy)dodatkowo na sos:
mrożone owoce np.
maliny,
jeżyny,
truskawkicukierPrzygotowanie:W misce wymieszaj dokładnie
ricottę,
żółtka i
mleko. Dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Białka ubij do momentu aż będą spienione i dodaj je do serowej masy. Na patelni rozgrzej niewielką ilość
oleju (ja rozprowadzam go dodatkowo za pomocą ręcznika papierowego - część wprawdzie się wchłonie, ale za to mam patelnię równo i, co ważne, cienko pokrytą tłuszczem), a następnie łyżką stołową nakładaj porcje masy. Smaż placuszki przez około 2 minuty z jednej strony, następnie delikatnie przewróć i smaż jeszcze chwilę, aż się zarumienią. Jeśli chcesz przygotować sos z
mrożonych owoców, najlepiej rób to równolegle ze smażeniem placków. W małym rondelku umieść np. po garści
malin,
jeżyn i
truskawek, dolej 100 ml
wody i łyżkę
cukru na początek - później dodaj więcej wedle potrzeby. Gotuj aż
owoce zmiękną, a cały sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Placuszki najlepiej smakują ciepłe, świeżo przygotowane.



