ßßß
Składniki (na około 20-25 placuszków):250 g serka ricotta0,5 szklanki mleka2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniałyżka cukruszczypta soliolej do smażenia (np. rzepakowy)dodatkowo na sos:mrożone owoce np. maliny, jeżyny, truskawkicukierPrzygotowanie:W misce wymieszaj dokładnie ricottę, żółtka i mleko. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ubij do momentu aż będą spienione i dodaj je do serowej masy. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju (ja rozprowadzam go dodatkowo za pomocą ręcznika papierowego - część wprawdzie się wchłonie, ale za to mam patelnię równo i, co ważne, cienko pokrytą tłuszczem), a następnie łyżką stołową nakładaj porcje masy. Smaż placuszki przez około 2 minuty z jednej strony, następnie delikatnie przewróć i smaż jeszcze chwilę, aż się zarumienią. Jeśli chcesz przygotować sos z mrożonych owoców, najlepiej rób to równolegle ze smażeniem placków. W małym rondelku umieść np. po garści malin, jeżyn i truskawek, dolej 100 ml wody i łyżkę cukru na początek - później dodaj więcej wedle potrzeby. Gotuj aż owoce zmiękną, a cały sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Placuszki najlepiej smakują ciepłe, świeżo przygotowane.


