ßßß Cookit - przepis na Ciasteczkowy Przekładaniec!

Ciasteczkowy Przekładaniec!

nazwa

Wykonanie

Pierniki, pierniki, pierniki... W najróżniejszej postaci wyglądają z niemal każdego bloga. Trudno się dziwić - to jeden z symboli świąt. Korzenne smaki i aromaty chyba nigdy się nie znudzą, dlatego warto odkrywać je nie tylko w ciastach i ciasteczkach, ale chociażby i placuszkach - idealnie sprawdzających się o każdej porze dnia. Korzenno-kawowe aromaty dwukolorowego przekładańca warto podkreślić mocną, aromatyczną kawą i słodkim dodatkiem. Tu zaserwowałam je z mlekiem zagęszczonym i konfiturą z żurawiny oraz mocną kawą parzoną "Malibu".
/1 porcja/
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 jajko
- 1/3 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka oleju*
- 1 płaska łyżka capuccino waniliowego
- 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 laski wanilii
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie miksujemy wraz z olejem, jajkiem, maślanką i syropem z agawy. Połowę ciasta przelewamy do osobnej miseczki. Do jednej dodajemy i łączymy z ciastem cappuccino i ziarenka z laski wanilii, a do drugiej przyprawy korzenne, kawę, kakao i cappuccino. Kiedy składniki obydwu mas będą dokładnie połączone, smażymy placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni do zarumienienia z obydwu stron. Na talerzu układamy naprzemiennie i podajemy z ulubionymi dodatkami.
*użyłam oleju kokosowego, jednak można zamiennie zastosować każdy inny tłuszcz
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/12/515-ciasteczkowy-przekadaniec.html