Wykonanie



Pierniki, pierniki, pierniki... W najróżniejszej postaci wyglądają z niemal każdego bloga. Trudno się dziwić - to jeden z symboli świąt. Korzenne smaki i aromaty chyba nigdy się nie znudzą, dlatego warto odkrywać je nie tylko w ciastach i ciasteczkach, ale chociażby i placuszkach - idealnie sprawdzających się o każdej
porze dnia. Korzenno-
kawowe aromaty dwukolorowego przekładańca warto podkreślić mocną, aromatyczną
kawą i słodkim dodatkiem. Tu zaserwowałam je z
mlekiem zagęszczonym i
konfiturą z
żurawiny oraz mocną
kawą parzoną "
Malibu"./1 porcja/- 1/2 szklanki
mąki żytniej- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1
jajko- 1/3 szklanka
maślanki
- 1 łyżeczka
oleju*- 1 płaska łyżka
capuccino waniliowego- 1/3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- 1 łyżeczka
kakao- 1/3 łyżeczki
cynamonu- szczypta
kardamonu- szczypta
imbiru- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/4
laski waniliiMąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Następnie miksujemy wraz z
olejem,
jajkiem,
maślanką i
syropem z agawy. Połowę ciasta przelewamy do osobnej miseczki. Do jednej dodajemy i łączymy z
ciastem cappuccino i ziarenka z
laski wanilii, a do drugiej
przyprawy korzenne,
kawę,
kakao i
cappuccino. Kiedy składniki obydwu mas będą dokładnie połączone, smażymy placuszki na rozgrzanej teflonowej patelni do zarumienienia z obydwu stron. Na talerzu układamy naprzemiennie i podajemy z ulubionymi dodatkami.*użyłam
oleju kokosowego, jednak można zamiennie zastosować każdy inny tłuszcz