Wykonanie


Kiedy swego czasu wybrałam się z przyjaciółką do Wrocławia, nie miałam w
planów specjalnych zakupów. Jak to jednak w życiu bywa, do domu wróciłam z nową sukienką, bluzkami, a także pudełkiem
syropów wypatrzonych na sklepowej półce.
Syropów, które - podobnie jak zapewne ubrania - uległy mocy zimowych wyprzedaży. Pięć buteleczek
syropów w zniewalających smakach pozbawiło mój portfel naprawdę symbolicznej kwoty, a przyniosło bez wątpienia wiele przyjemności. Ot, bez żadnych współpracy z firmą czy innych ceregieli, szczerze polecam ten zestaw .Przechodząc jednak do sedna, czyli prezentowanego dzisiaj wypieku -
kaszka dla dzieci to coś, co mimo upływu lat nie
traci dla mnie na smaku. Wciąż do niej wracam. Nie da się jednak ukryć, że od kiedy gotowanie zajmuje mnie bardziej, niż kiedyś, zaczęłam oczekiwać czegoś więcej niż miseczki pełnej ciepłej, słodkiej
kaszki. Mając dostęp do piekarnika, a w głowie słodką wizję - trzeba było coś upiec. Coś, czego
słodycz jest przełamana subtelną nutą
chilli, lekko przeniknięta
wanilią, a koniec końców skontrastowana ze smakiem
syropu czekoladowego oraz
kawy. Dla mnie to wcielenie idealne niepozornej, dziecięcej
kaszki./1 porcja/- 45g
kaszki mlecznej dla dzieci- 100ml
jogurtu naturalnego
- 75g
serka ricotta- 1 łyżka
syropu o smaku
białej czekolady z
chilli*- 1
jajko- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii**
Kaszkę zmiksować z resztą składników - poza
białkiem.
Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli, a następnie delikatnie połączyć z
ciastem. Przelać do lekko natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać 35 minut. Pozostawić do ostudzenia, podawać
solo lub w towarzystwie
owoców lub innych słodkich dodatków. Ja podałam z
syropem smakowym - "
czekoladowy torcik z
chilli".*jeżeli nie korzystamy z
syropu, możemy zastąpić go, dodając do ciasta łyżeczkę
cukru, minimalną ilość
chilli oraz 2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej
białej czekolady**ekstrakt można zastąpić
olejkiem wanilinowymkolor: żółty