ßßß

Po mące kokosowej, dyniowej, migdałowej i słonecznikowej przyszedł czas na tę, która intrygowała mnie chyba najbardziej - sezamową . Już jakiś czas temu moja znajoma opisała mi jej smak jako "no chałwa, po prostu!" . Kiedy w końcu znalazła się w mojej kuchni, do czego przyczynił się sklep Guiltfree - nie zawiodłam się. Muszę powiedzieć, że to coś naprawdę przepysznego . Dodam też, że mąka ta wcale nie wymaga wyszukanych dodatków . Już tylko zmieszana z jogurtem bądź serkiem i miodem stanowi danie, któremu nie można się oprzeć. W końcu to sezam! Wspaniale połączy się z owsianką, owocowymi koktajlami czy wspomnianym wyżej nabiał, stanowiąc pełnowartościowy posiłek o chałwowym smaku .Skład? Tylko i wyłącznie ziarna sezamu, oczywiście. Dodam , że jest to produkt niskowęglowodanowy, a także odtłuszczony, co dla osób stosujących dietę na pewno jest dość istotną informacją. Zawiera także sporą ilość białka (46%) i błonnika (38%). Oczywiście, ma w sobie też glutenu . Mąka sezamowa jest za to bogata między innymi w żelazo, cynk i magnez .Z czystym sercem polecam zakup tej mąki - wierzcie, że jest warta swojej ceny. Dodam też, że ze względu na jej chłonność i silny aromat jest produktem bardzo wydajnym. Nie będziecie żałować......a przy okazji pokusicie się o przygotowanie dania, które w ciągu dwóch dni zrobiłam dokładnie dwa razy, nie licząc poczęstunku bliskich. Jeżeli jesteście fanami pieczonych owsianek, z pewnością zasmakuje Wam to połączenie. Lekko kwaskowate truskawki zestawione ze słodkim jabłkiem i mocno chałwową nutą podbiją serce każdego wielbiciela słodkości . Ja już jestem oczarowana - teraz pora na Was./1 porcja/- 30g płatków owsianych
- 2 łyżki mąki sezamowej Sukrin *- 50ml jogurtu naturalnego- 1 małe jabłko- 80g truskawek- 1 białko- 1 łyżeczka miodu- 1 łyżka suszonej żurawiny- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soliPłatki owsiane mieszamy z mąką sezamową, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt naturalny, miód i białko. Składniki dokładnie łączymy łyżką. Jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do miski wraz z suszoną żurawiną, mieszamy. Truskawki kroimy na kawałki. Przekładamy połowę masy do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia, następnie wykładamy truskawki i ostatnią część masy, ewentualnie Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy wedle preferencji: po lekkim ostudzeniu lub na zimno.*jeżeli nie posiadamy mąki sezamowej, możemy użyć 2 łyżek zwykłej mąki, a dodatkowo 2-3 łyżek zmielonego sezamu