Wykonanie


Po
mące kokosowej, dyniowej, migdałowej i słonecznikowej przyszedł czas na tę, która intrygowała mnie chyba najbardziej -
sezamową . Już jakiś czas temu moja znajoma opisała mi jej smak jako "no
chałwa, po prostu!" . Kiedy w końcu znalazła się w mojej kuchni, do czego przyczynił się sklep Guiltfree - nie zawiodłam się. Muszę powiedzieć, że to coś naprawdę przepysznego . Dodam też, że
mąka ta wcale nie wymaga wyszukanych dodatków . Już tylko zmieszana z
jogurtem bądź
serkiem i
miodem stanowi danie, któremu nie można się oprzeć. W końcu to
sezam! Wspaniale połączy się z owsianką, owocowymi koktajlami czy wspomnianym wyżej
nabiał, stanowiąc pełnowartościowy posiłek o
chałwowym smaku .Skład? Tylko i wyłącznie ziarna
sezamu, oczywiście. Dodam , że jest to produkt niskowęglowodanowy, a także odtłuszczony, co dla osób stosujących dietę na pewno jest dość istotną informacją. Zawiera także sporą ilość
białka (46%) i błonnika (38%). Oczywiście, ma w sobie też glutenu .
Mąka sezamowa jest za to bogata
między innymi w żelazo, cynk i magnez .Z czystym
sercem polecam zakup tej
mąki - wierzcie, że jest warta swojej ceny. Dodam też, że ze względu na jej chłonność i silny aromat jest produktem bardzo wydajnym. Nie będziecie żałować......a przy okazji pokusicie się o przygotowanie dania, które w ciągu dwóch dni zrobiłam dokładnie dwa
razy, nie licząc poczęstunku
bliskich. Jeżeli jesteście fanami pieczonych owsianek, z pewnością zasmakuje Wam to połączenie. Lekko kwaskowate
truskawki zestawione ze słodkim
jabłkiem i mocno
chałwową nutą podbiją
serce każdego wielbiciela słodkości . Ja już jestem oczarowana - teraz
pora na Was./1 porcja/- 30g
płatków owsianych
- 2 łyżki
mąki sezamowej Sukrin *- 50ml
jogurtu naturalnego- 1 małe
jabłko- 80g
truskawek- 1
białko- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżka
suszonej żurawiny- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soliPłatki owsiane mieszamy z
mąką sezamową,
solą i
proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy
jogurt naturalny,
miód i
białko. Składniki dokładnie łączymy łyżką.
Jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do miski wraz z
suszoną żurawiną, mieszamy.
Truskawki kroimy na kawałki. Przekładamy połowę masy do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia, następnie wykładamy
truskawki i ostatnią część masy, ewentualnie Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Podajemy wedle preferencji: po lekkim ostudzeniu lub na zimno.*jeżeli nie posiadamy
mąki sezamowej, możemy użyć 2 łyżek zwykłej
mąki, a dodatkowo 2-3 łyżek zmielonego
sezamu