Wykonanie
jabłkowe gofry z
kaszy quinoa z
jabłkiem,
jogurtem oraz pastą z
waniliiapple quinoa waffles with apple, yoghurt and vanilla cream

Kiedy gotuje się najlepiej? Kiedy gotuje się z kimś! Tak, dokładnie. Z kimś, kogo bardzo się lubi i z kim podziela się pasje i zainteresowania, a także - a jakżeby inaczej - kulinarne upodobania. Dlatego w poniedziałkowy poranek robię gofry z
Magdą! Ona po raz pierwszy próbuje tej
kaszy, a ja eksperymentuję z nowym jej zastosowaniem. Jak wrażenia smakowe? Bardzo pozytywne. Miło tak zacząć tydzień.Słówko o paście waniliowej - sama w sobie jest bardzo słodka. Najlepiej sprawdza się jako zamiennik ekstraktu
waniliowego bądź też
laski wanilii i
waniliowego cukru. Można użyć jej także jako polewy do
lodów czy naleśników lub też jako dodatek do owsianki, niemniej według mnie jej bardzo intensywny
waniliowy smak czyni ją o wiele atrakcyjniejszą jako ów zamiennik, a nie dodatek porównywalny do
dżemu.


/1 porcja/- 1/4 szklanki
mąki z
kaszy quinoa*- 1/4 szklanki
mąki ryżowej- 1/4 szklanki
mleka- 1
jajko- 1/4
jabłka- 1 płaska łyżeczka
masła- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej **
Mąki przesiewamy z
cynamonem i
proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy
jajko, stopione
masło,
mleko i
syrop z agawy, a następnie miksujemy razem wszystkie składniki.
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do masy i dokładnie z nią łączymy. Pieczemy gofry do zarumienienia w nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy.*
mąkę z
kaszy quinoa możemy uzyskać poprzez zmielenie
kaszy na mączkę w blenderze**pastę
waniliową można zastąpić ekstraktem z
wanilii, ziarnami z
laski wanilii lub po prostu pominąć ten składnik.