ßßß


Chodzę, załatwiam, jeżdżę. Zmęczenie zapijam kawą już wygrzewając się w łóżku z książką lub towarzyszącą nieustannie ulubioną muzyką rozbrzmiewającą z słuchawek. Piszę i planuję koncerty, w przerwie zdarza mi się popełnić coś takiego, jak przedstawione dziś gofry. Na potencjalne śniadanie w okolicach jedenastej, kiedy od pobudki nieoczekiwanie zachciało się malować.Ostatnimi czasy naprawdę zakochałam się w smaku mleka z orzechów laskowych firmy Alpro. W połączeniu z wszelkimi kakaowymi daniami lub dodatkami do złudzenia przypomina mi Monte. W gofrach mleko to również sprawdziło się znakomicie - banan, orzechy i kakao są bez wątpienia dobrym zestawieniem. Warto jednak dodać, że solo smakuje dobrze, ale na dłuższą metę jest zbyt mdłe. Do kawy? Najlepiej wymieszać je pół na pół z mlekiem krowim. Ugotowane tylko i wyłącznie na nim płatki czy kasza smakują jednak świetnie, wiec zdecydowanie opłaca się je kupić. Za jakiś czas zapewne zacznę robić je sama, podobnie jak wcześniej migdałowe, jednak póki co w pełni zadowalam się smakiem tego.
/2 duże gofry/- 30g mąki żytniej- 30g płatków owsianych- 1 dojrzały banan- 1 łyżka naturalnego kakao- 70ml mleka z orzechów laskowych- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej- szczypta soliPłatki owsiane mielimy na mączkę. Mieszamy ją z mąką żytnią, kakao, solą, sodą oczyszczoną i kakao. Banana miksujemy lub miażdżymy na papkę i dodajemy do sypkich składników wraz z mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy gofry w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut. Podajemy z dowolnymi słodkimi dodatkami.