Wykonanie


Kolejne gofry - na pewno nie ostatnie. Z biegiem czasu dochodzę do wniosku, że nawet jeżeli komuś nie posmakowałaby ich tradycyjna wersja, w końcu ulegnie - sernikowej, bananowej, cukiniowej ... Czy może właśnie tej?
Cytryna i
kokos - ostatnio stałam się wierną fanką tego właśnie duetu. Orzeźwiająca nuta w tradycyjnym deserze - lub też śniadaniu - to przyjemne urozmaicenie zarówno dla tych, którzy smak domowych gofrów znają i uwielbiają od dawna, jak i dla nowicjuszy w dziedzinie produkcji tego typu smakołyków.
Mąka żytnia, kukurydziana,
płatki owsiane czy
otręby to źródło błonnika i zdrowych węglowodanów . Cytryny? Bogactwo witaminy C !
Kokos został zaś swego czasu ochrzczony mianem "tajemnicy szczupłej sylwetki" dzięki zawartości łatwoprzyswajalnych, korzystnie wpływających na organizm kwasów tłuszczowych -
między innymi laurynowego, który ma bakteriobójcze właściwośc i i wzmacnia naszą odporność .
Cytrynowo-
kokosowe gofry idealnie orzeźwią o poranku, a popołudniem będą wspaniałym towarzystwem dla filiżanki
kawy. Na nadchodzące
słoneczne dni to według mnie danie idealne./1 porcja/

- 40g
mąki żytniej- 1 łyżka
mąki kukurydzianej- 1 łyżka
płatków owsianych- 1 łyżeczka
otrębów owsianych- 1
jajko- 50g
jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma- 1 łyżka
mleczka kokosowego*- 1 łyżka
wiórków kokosowych- 1/2 łyżeczki
soku z cytryny- 1 łyżeczka świeżo startej
skórki cytryny- 1 łyżeczka
oleju- 1 łyżka
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąki mieszamy z
płatkami,
otrębami, ziarenkami z
laski wanilii i
proszkiem do pieczenia.
Olej wraz z
jogurtem,
mleczkiem kokosowym,
sokiem z cytryny,
jajkiem i
syropem z agawy dodajemy do suchych składników. Miksujemy całość na gładką masę, następnie dodajemy
wiórki kokosowe i
skórkę z cytryny. Odstawiamy na chwilę ciasto. Pieczemy gofry do zrumienienia w dobrze nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy. Studzimy na kratce, aby gofry były bardziej chrupkie. Gotowe podajemy ze świeżymi
owocami, ulubionymi
konfiturami, oprószone
cukrem pudrem lub też podane z
jogurtem. Na zdjęciu:
jogurt naturalny,
dżem cytrynowo-
truskawkowy i
płatki kokosa.*w przypadku braku mleczka, możemy tę ilość zastąpić
jogurtem naturalnym, a do masy dodać dodatkową łyżkę
wiórków kokosowych