Wykonanie


żytnie naleśniki z
waniliową ricottą i suszonymi
wiśniamiwholewheat crepes with vanilla
ricotta and dried cherries

*waniliowa
ricotta:
serek ricotta wymieszany z łyżeczką pasty waniliowejNareszcie sobota. To był ciężki tydzień. Dużo nadrabiania, dużo nauki i dużo stresów, częściowo niepotrzebnych. Kilka niepotrzebnych krzyków i napięć, koniec końców szczere, ciepłe rozmowy. Odpoczywam i podwójnie świętuję naleśnikową sobotę.Ostatnio na facebooku pochwaliłam się wyjątkowo smacznym obiadem. Jako, że pojawiły się prośby o przepis, dzisiaj prezentuję placuszki w pełnej
krasie.
cukiniowe placki z
tuńczykiem,
ryżem i
kaszą quinoazucchini
tuna pancakes with rice mixed with quinoa


/1 porcja/- 200g
cukinii- 1 puszka
tuńczyka w sosie własnym- 1/3
cebulki- 1
jajko- 2 łyżki
mąki żytniej- 1 łyżka lnu mielonego-1 ząbek
czosnku- 3 łyżki tartego
parmezanu-
sól,
pieprzCukinię ścieramy na tarce i pozbywamy się nadmiaru
wody,
cebulę i
czosnek kroimy na cząstki, a
tuńczyka odsączamy z sosu. W misce łączymy łyżką wszystkie składniki i rozgrzewamy patelnię. Smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z dowolnymi dodatkami - u mnie
ryż i quinoa.Inspiracja