Wykonanie

Kasza jaglana - o tym, że jest zdrowa, wiadomo nie od dziś. A jak podać ją tak, by zachwyciła smakiem? To już inna kwestia. Nie wszyscy są zwolennikami jej naturalnego jej smaku, jednak gdyby tylko dodać do niej
kakao i nutę zdrowej
słodyczy... W mgnieniu oka powstaje deser, któremu nie oprze się nawet największy sceptyk w dziedzinie zdrowego odżywiania!
Jabłko,
banan i
daktyle stanowią przepyszne wypełnienie
czekoladowego wypieku, do którego już po pierwszym kęsie chce się wracać nieustannie, niezależnie od tego, jak ciepło jest na dworze. Serdecznie polecam to ciasto - z powodzeniem można upiec je w większej formie, podwajając składniki. Jestem pewna, że nie zmarnuje się ani kawałek!

/1 duża porcja -2 porcje deserowe/- 50g
kaszy jaglanej- 1 łyżka
mąki kokosowej*- 200ml
wody- 2 łyżki
jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma- 1
białko- 1 łyżka
kakao- 1/2 małego
jabłka- 1/2 średniego
banana- 3
daktyle- 1 łyżeczka
cukru trzcinowegoKaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej, a następnie zimnej wodzie. W garnku gotujemy
wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej
kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia przez nią
wody. Tak przygotowaną
kaszę studzimy**, a następnie mieszamy z
mąką kokosową,
cukrem,
kakao i
jogurtem.
Białko ubijamy ze szczyptą
soli, a następnie delikatnie łączymy z
kaszą. Połowę masy przekładamy do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia.
Banana i
daktyle kroimy w kostkę i mieszamy z
jabłkiem startym na tarce.
Owoce układamy na pierwszej części
kaszy, a następnie zakrywamy pozostałą
kaszą. Wkładamy naszą zapiekankę do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.*w tym wypadku można zastąpić zwykłą
mąką lub zmielonymi wiórkami kokosowymi**możemy zrobić to wieczorem lub użyć
kaszy ugotowanej np. do obiadu
