ßßß Cookit - przepis na Jaglane brownie z nadzieniem bananowym

Jaglane brownie z nadzieniem bananowym

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana - o tym, że jest zdrowa, wiadomo nie od dziś. A jak podać ją tak, by zachwyciła smakiem? To już inna kwestia. Nie wszyscy są zwolennikami jej naturalnego jej smaku, jednak gdyby tylko dodać do niej kakao i nutę zdrowej słodyczy... W mgnieniu oka powstaje deser, któremu nie oprze się nawet największy sceptyk w dziedzinie zdrowego odżywiania! Jabłko, banan i daktyle stanowią przepyszne wypełnienie czekoladowego wypieku, do którego już po pierwszym kęsie chce się wracać nieustannie, niezależnie od tego, jak ciepło jest na dworze. Serdecznie polecam to ciasto - z powodzeniem można upiec je w większej formie, podwajając składniki. Jestem pewna, że nie zmarnuje się ani kawałek!
/1 duża porcja -2 porcje deserowe/
- 50g kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki kokosowej*
- 200ml wody
- 2 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma
- 1 białko
- 1 łyżka kakao
- 1/2 małego jabłka
- 1/2 średniego banana
- 3 daktyle
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej, a następnie zimnej wodzie. W garnku gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kaszę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu wchłonięcia przez nią wody. Tak przygotowaną kaszę studzimy**, a następnie mieszamy z mąką kokosową, cukrem, kakao i jogurtem. Białko ubijamy ze szczyptą soli, a następnie delikatnie łączymy z kaszą. Połowę masy przekładamy do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia. Banana i daktyle kroimy w kostkę i mieszamy z jabłkiem startym na tarce. Owoce układamy na pierwszej części kaszy, a następnie zakrywamy pozostałą kaszą. Wkładamy naszą zapiekankę do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.
*w tym wypadku można zastąpić zwykłą mąką lub zmielonymi wiórkami kokosowymi
**możemy zrobić to wieczorem lub użyć kaszy ugotowanej np. do obiadu
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/04/jaglane-brownie-z-nadzieniem-bananowym.html