ßßß
zapiekana kasza jaglana z daktylami, jabłkiem i kakaobaked millet groats with dates, apple and cocoa
No, jeszcze tylko trzy dni. Trzy dni, a na nowo będzie można odpocząć. Wyjątkowo zrobić sobie przerwę w życiu od weekendu do weekendu, przerwę w wyczekiwaniu ostatniego dzwonka. Czuję, że najbliższe dni przemkną niepostrzeżenie. Oby czas wolny zachował się w pamięci nieco dłużej.Ostatnio na blogach furorę robi datella. Zaintrygowana, postanowiłam spróbować. Od razu zakochałam się w tym smaku - karmelkowo słodkie daktyle, aromatyczna kakao i świeże jabłko potrafią razem stworzyć jeden z najpyszniejszych i jednocześnie najzdrowszych kremów, jakie do tej pory można było zjeść. Dziś jako nadzienie, ale już myślę, kiedy zrobić z nią naleśniki...
/1 porcja/Kasza:- 4 łyżki kaszy jaglanej- 1 białko- 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki mleka- 1 łyżeczka syropu z agawyMus:-1/2 jabłka- 8 daktyli- 1 czubata łyżeczka naturalnego kakaoKASZA:Kaszę płuczemy w zimnej, a potem gorącej wodzie, a następnie gotujemy ją na wodzie i mleku z dodatkiem syropu. Odstawiamy do wystudzenia.MUS:Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i chwilę podduszamy w rondelku, a następnie miksujemy w blenderze razem z daktylami i kakao.Kaszę jaglaną mieszamy delikatne z ubitym białkiem. Część układamy na dnie żaroodpornego naczynia, a następnie dodajemy nadzienie: datellę. Na wierzch przekładamy resztę kaszy jaglanej i ewentualne dodatki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 15 minut.