Wykonanie

zapiekana
kasza jaglana z
daktylami,
jabłkiem i
kakaobaked millet groats with dates, apple and cocoa

No, jeszcze tylko trzy dni. Trzy dni, a na nowo będzie można odpocząć. Wyjątkowo zrobić sobie przerwę w życiu od weekendu do weekendu, przerwę w wyczekiwaniu ostatniego dzwonka. Czuję, że najbliższe dni przemkną niepostrzeżenie. Oby czas wolny zachował się w pamięci nieco dłużej.Ostatnio na blogach furorę robi datella. Zaintrygowana, postanowiłam spróbować. Od razu zakochałam się w tym smaku - karmelkowo słodkie
daktyle, aromatyczna
kakao i
świeże jabłko potrafią razem stworzyć jeden z najpyszniejszych i jednocześnie najzdrowszych kremów, jakie do tej
pory można było zjeść. Dziś jako nadzienie, ale już myślę, kiedy zrobić z nią naleśniki...

/1 porcja/
Kasza:- 4 łyżki
kaszy jaglanej- 1
białko- 1/2 szklanki
wody + 1/2 szklanki
mleka- 1 łyżeczka
syropu z agawyMus:-1/2
jabłka- 8
daktyli- 1 czubata łyżeczka naturalnego
kakaoKASZA:
Kaszę płuczemy w zimnej, a
potem gorącej wodzie, a następnie gotujemy ją na wodzie i
mleku z dodatkiem
syropu. Odstawiamy do wystudzenia.MUS:
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i chwilę podduszamy w rondelku, a następnie miksujemy w blenderze razem z
daktylami i
kakao.
Kaszę jaglaną mieszamy delikatne z ubitym
białkiem. Część układamy na dnie żaroodpornego naczynia, a następnie dodajemy nadzienie: datellę. Na wierzch przekładamy resztę
kaszy jaglanej i ewentualne dodatki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 15 minut.