ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka jaglana z datellą - jak płynna czekolada!

Zapiekanka jaglana z datellą - jak płynna czekolada!

nazwa

Wykonanie

zapiekana kasza jaglana z daktylami, jabłkiem i kakao
baked millet groats with dates, apple and cocoa
No, jeszcze tylko trzy dni. Trzy dni, a na nowo będzie można odpocząć. Wyjątkowo zrobić sobie przerwę w życiu od weekendu do weekendu, przerwę w wyczekiwaniu ostatniego dzwonka. Czuję, że najbliższe dni przemkną niepostrzeżenie. Oby czas wolny zachował się w pamięci nieco dłużej.
Ostatnio na blogach furorę robi datella. Zaintrygowana, postanowiłam spróbować. Od razu zakochałam się w tym smaku - karmelkowo słodkie daktyle, aromatyczna kakao i świeże jabłko potrafią razem stworzyć jeden z najpyszniejszych i jednocześnie najzdrowszych kremów, jakie do tej pory można było zjeść. Dziś jako nadzienie, ale już myślę, kiedy zrobić z nią naleśniki...
/1 porcja/
Kasza:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 białko
- 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Mus:
-1/2 jabłka
- 8 daktyli
- 1 czubata łyżeczka naturalnego kakao
KASZA:
Kaszę płuczemy w zimnej, a potem gorącej wodzie, a następnie gotujemy ją na wodzie i mleku z dodatkiem syropu. Odstawiamy do wystudzenia.
MUS:
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i chwilę podduszamy w rondelku, a następnie miksujemy w blenderze razem z daktylami i kakao.
Kaszę jaglaną mieszamy delikatne z ubitym białkiem. Część układamy na dnie żaroodpornego naczynia, a następnie dodajemy nadzienie: datellę. Na wierzch przekładamy resztę kaszy jaglanej i ewentualne dodatki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 15 minut.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/03/253-monday-zapiekanka-jaglana-z-datella.html