ßßß Cookit - przepis na Dyniowe mini serniczki

Dyniowe mini serniczki

nazwa

Wykonanie

Delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach mini serniczki z dyniowym wzorkiem. Coś dla amatorów lekkich deserów. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada. Przepis pochodzi stąd .
Składniki na 12 sztuk:
450 g kremowego serka (w temperaturze pokojowej)
2/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 szklanki purée z dyni
2 i 1/4 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowe
barwnik spożywczy pomarańczowy (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Za pomocą miksera wymieszać serek z cukrem, dodać cukier wanilinowy (lub ekstrakt), sól i ubijać, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
Pół szklanki masy serowej przełożyć do małej miski. Dodać purée z dyni, mąkę, ewentualnie barwnik oraz przyprawy i wymieszać za pomocą łopatki.
Masę serową rozdzielić równomiernie pomiędzy papilotki. Następnie za pomocą łyżeczki ułożyć porcję masy dyniowej na wierzchu i wykałaczką lub ostrzem noża połączyć obie masy, tworząc fantazyjne wzory.
Piec ok. 17-20 minut, aż środek serniczków się zetnie. Nie piec zbyt długo, bo serniczki popękają. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Uwaga: aby przygotować purée z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na purée .
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/10/dyniowe-mini-serniczki.html