Wykonanie
Delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach mini serniczki z
dyniowym wzorkiem. Coś dla amatorów lekkich deserów. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada. Przepis pochodzi stąd .Składniki na 12 sztuk:450 g kremowego
serka (w temperaturze pokojowej)2/3 szklanki
cukru1
cukier wanilinowy lub 1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli2 duże
jajka1/3 szklanki purée z dyni2 i 1/4 łyżeczki
mąki1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/8 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowebarwnik spożywczy pomarańczowy (opcjonalnie)Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.Za pomocą miksera wymieszać
serek z
cukrem, dodać
cukier wanilinowy (lub ekstrakt),
sól i ubijać, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać
jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.Pół szklanki masy serowej przełożyć do małej miski. Dodać purée z dyni,
mąkę, ewentualnie barwnik oraz
przyprawy i wymieszać za pomocą
łopatki.Masę
serową rozdzielić równomiernie pomiędzy papilotki. Następnie za pomocą łyżeczki ułożyć porcję masy dyniowej na wierzchu i wykałaczką lub ostrzem noża połączyć obie masy, tworząc fantazyjne wzory.Piec ok. 17-20 minut, aż środek serniczków się zetnie. Nie piec zbyt długo, bo serniczki popękają. Wystudzić i schłodzić w lodówce.Uwaga: aby przygotować purée z dyni należy ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć łyżką środek z nasionami i ułożyć na blaszce skórką do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 60-90 minut (w zależności od wielkości kawałków) w temperaturze 180°C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na purée .Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: