Wykonanie

I znowu
jabłka, i znowu
imbir :)
Jabłka to
owoce, które kocham najbardziej. Pewnie dlatego, że wychowałam się na wsi, gdzie moi Dziadkowie
mieli sad. Stary sad został zlikwidowany, a teraz moi Rodzice uprawiają nowy, który obrodził pięknymi okazami.Dzisiejsza propozycja to lekki deser
jabłkowo-
imbirowy, z
pomarańczową nutą, z warstwą
bitej śmietany z
serkiem. Inspiracja pochodzi z książki pt. "Desery na każdą okazję" wydawnictwa Olimp Media Sp. z o.o. sp.k. Przepis nieco zmodyfikowałam.Składniki na 6 porcji:6 dużych
winnych jabłek250 g kremowego
serka1 szklanka schłodzonej
śmietanki 30%skórka starta z połowy
pomarańczy (uprzednio wyparzonej)sok wyciśnięty z 1
pomarańczysok wyciśnięty z 1/2
cytryny4 łyżki
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejkawałek (2 cm) startego świeżego
imbiru1 opakowanie
cukru wanilinowego6 łyżeczek słodkiego granulowanego
kakaowaflowe róże do dekoracji
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
Owoce wrzucić do garnka, dodać sok z
pomarańczy i
cytryny,
cukier puder oraz
imbir, gotować na małym ogniu, aż
jabłka będą prawie miękkie (nie powinny się rozpadać).
Mąkę rozrobić 5 łyżkami zimnej
wody, dodać do
jabłek, wymieszać, zagotować. Masę
jabłkową odstawić do wystygnięcia.
Ser utrzeć z
cukrem wanilinowym na gładką masę, dodać ubitą
śmietankę, delikatnie wymieszać
łopatką.
Jabłka rozłożyć do salaterek, posypać granulowanym
kakao, przykryć kremem
serowo-
śmietanowym. Udekorować według uznania. Przed podaniem schłodzić.Życzę smacznego!
