ßßß Cookit - przepis na Deser jabłkowy z imbirem

Deser jabłkowy z imbirem

nazwa

Wykonanie

I znowu jabłka, i znowu imbir :) Jabłka to owoce, które kocham najbardziej. Pewnie dlatego, że wychowałam się na wsi, gdzie moi Dziadkowie mieli sad. Stary sad został zlikwidowany, a teraz moi Rodzice uprawiają nowy, który obrodził pięknymi okazami.
Dzisiejsza propozycja to lekki deser jabłkowo-imbirowy, z pomarańczową nutą, z warstwą bitej śmietany z serkiem. Inspiracja pochodzi z książki pt. "Desery na każdą okazję" wydawnictwa Olimp Media Sp. z o.o. sp.k. Przepis nieco zmodyfikowałam.
Składniki na 6 porcji:
6 dużych winnych jabłek
250 g kremowego serka
1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
skórka starta z połowy pomarańczy (uprzednio wyparzonej)
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kawałek (2 cm) startego świeżego imbiru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżeczek słodkiego granulowanego kakao
waflowe róże do dekoracji
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Owoce wrzucić do garnka, dodać sok z pomarańczy i cytryny, cukier puder oraz imbir, gotować na małym ogniu, aż jabłka będą prawie miękkie (nie powinny się rozpadać).
Mąkę rozrobić 5 łyżkami zimnej wody, dodać do jabłek, wymieszać, zagotować. Masę jabłkową odstawić do wystygnięcia.
Ser utrzeć z cukrem wanilinowym na gładką masę, dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać łopatką.
Jabłka rozłożyć do salaterek, posypać granulowanym kakao, przykryć kremem serowo-śmietanowym. Udekorować według uznania. Przed podaniem schłodzić.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/10/deser-jabkowy-z-imbirem.html