Wykonanie
Propozycja na rozgrzewającą i bardzo smaczną kolację w chłodny, zimowy weekend.Być może danie to sprawi, iż poczujemy się lepiej, a zza
rogu mrugnie do nas wiosna ?Zapraszam.Składniki:1/2
polędwicy wołowej400 g
pieczarek2
czerwone cebule4 ząbki
czosnku2
liście laurowe1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
musztardy1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
mąki1 łyżeczka
słodkiej papryki200 ml słodkiej
śmietanki4 łyżki kwaśnej
śmietany25 ml
koniakusólpieprzświeży
koperekdobry
olej do smażenia1 plaster
masłaWykonanie:Oczyszczone i osuszone
mięso pokroić w paski,
cebulę w piórka,
czosnek posiekać,
pieczarki w dowolne plastry. Na patelni rozgrzać
olej z
masłem dorzucić obtoczone w
mące mięso, chwilę smażyć, podlać
koniakiem, flambirować. Przełożyć
mięso do rondla . Do patelni dodać trochę
oleju, dorzucić
cebulę, a następnie
pieczarki, podsmażyć, przełożyć do rondla z
mięsem, dodać
przyprawy,
liście laurowe,
koncentrat pomidorowy,
musztardę, dodać
śmietankę słodką, dusić całość około 15 minut na malutkim ogniu. Na koniec dodać kwaśną
śmietanę albo crème fraîche. Przyozdobić świeżym
koperkiem. Podane ze świeżą
bagietka skomponuje się idealnie.
Smacznego.