Wykonanie
Macie swoje ulubione cuk
ierki :)? Ja niestety mam ich sporo, ale faworytem są Białe Michałki. Mogła bym je jeść w olbrzymich ilościach. Oczywiście nie jest to z byt zdrowe, dlatego staram się ich unikać. Gdy znalazłam gdzieś w
sieci ten przepis, od razu postanowiłam go wypróbować.
Cukierki w smaku przypominają oryginał, ale są mniej słodkie. Myślę, że raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić :)
Mleko zwykłe podgrzewamy z
cukrami i
masłem.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do
mleka dodajemy przesiane
mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą
czekoladę. Wrzucamy jeszcze
orzechy, kilka kropel
spirytusu i
aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone
herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli
wodnej rozpuszczamy
białą czekoladę, obtaczamy w niej
cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego :)- See
more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpufprzepis na
150g
białej czekolady3/4 szklanki
mleka50g
masła1/3 szklanki
cukrucukier waniliowy3 szklanki
mleka w proszku100g
orzechów arachidowych (ja użyłam
orzechów włoskich)1/2 łyżeczki
spirytusukilka kropel
oleju arakowegoPolewa:100g
białej czekolady40g
masła3 łyżki
mlekaDo garnka przelej
mleko, dodaj
masło,
cukier i
cukier waniliowy. Zagotuj.
Czekoladę rozpuść na parze. Do
mleka dodawaj powoli
mleko w proszku, mieszaj cały czas, tak aby nie było grudek. Następnie dodaj rozpuszczoną,
białą czekoladę, wymieszaj. Na koniec dodaj
orzechy,
spirytus oraz
olejek arakowy. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw na godzinę do przestygnięcia. Po godzinie dodaj pokruszone
herbatniki, wymieszaj dokładnie. Gotową masę przełóż do formy na
cukierki (jeśli nie masz takiej formy, możesz wyłożyć masę na blachę, wyrównać wierzch, a gdy masa stwardnieje, pokrój ją na niewielkie prostokąty). W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
białą czekoladę z
masłem i
mlekiem.
Cukierki obtaczamy w polewie, pozostawiamy do zastygnięcia.
Mleko zwykłe podgrzewamy z
cukrami i
masłem.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do
mleka dodajemy przesiane
mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą
czekoladę. Wrzucamy jeszcze
orzechy, kilka kropel
spirytusu i
aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone
herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli
wodnej rozpuszczamy
białą czekoladę, obtaczamy w niej
cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego :)- See
more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpuf
Mleko zwykłe podgrzewamy z
cukrami i
masłem.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do
mleka dodajemy przesiane
mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą
czekoladę. Wrzucamy jeszcze
orzechy, kilka kropel
spirytusu i
aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone
herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli
wodnej rozpuszczamy
białą czekoladę, obtaczamy w niej
cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego :)- See
more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpuf
Mleko zwykłe podgrzewamy z
cukrami i
masłem.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do
mleka dodajemy przesiane
mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą
czekoladę. Wrzucamy jeszcze
orzechy, kilka kropel
spirytusu i
aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone
herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli
wodnej rozpuszczamy
białą czekoladę, obtaczamy w niej
cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego :)- See
more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpuf