ßßß
150g białej czekolady3/4 szklanki mleka50g masła1/3 szklanki cukrucukier waniliowy3 szklanki mleka w proszku100g orzechów arachidowych (ja użyłam orzechów włoskich)1/2 łyżeczki spirytusukilka kropel oleju arakowegoPolewa:100g białej czekolady40g masła3 łyżki mlekaDo garnka przelej mleko, dodaj masło, cukier i cukier waniliowy. Zagotuj. Czekoladę rozpuść na parze. Do mleka dodawaj powoli mleko w proszku, mieszaj cały czas, tak aby nie było grudek. Następnie dodaj rozpuszczoną, białą czekoladę, wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy, spirytus oraz olejek arakowy. Całość wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw na godzinę do przestygnięcia. Po godzinie dodaj pokruszone herbatniki, wymieszaj dokładnie. Gotową masę przełóż do formy na cukierki (jeśli nie masz takiej formy, możesz wyłożyć masę na blachę, wyrównać wierzch, a gdy masa stwardnieje, pokrój ją na niewielkie prostokąty). W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i mlekiem. Cukierki obtaczamy w polewie, pozostawiamy do zastygnięcia.

Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego :)- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpufMleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego :)- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpufMleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego :)- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3440/cukierki-a-la-biale-michalki?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.gSlzcUoB.dpuf