Wykonanie
Ciasta wzorowane na batonikach to te najbardziej popularne, często szukane i bardzo chętnie zajadane. Ten słodziak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom
krówek i
białej czekolady. Zrobiłam go z ciekawości, wszędzie widoczny przepis w wersji ciemnej, powtarzany w kółko... Więc wymyśliłam wersję białą.. Tak wszystkim zasmakował, że dostałam na niego zamówienie - na Chrzciny Święte. To znaczy, że jest wart zrobienia, spróbujcie koniecznie :) Jednak ostrzegam - nie da się go zjeść dużo, kawałeczek... no może dwa :)

Składniki na dużą blaszkę prostokątną:
Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)1 puszka masy kajmakowej - około 450 gram40 dag
mleka w proszku - skorzystałam z
mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)20 dag
masła lub 25 dag (przy 25 dag masa będzie nieco gęstsza)1 szklanka
mlekapół szklanki
cukrucukier waniliowy - 1 opakowanie2 tabliczki
białej czekolady1/4 szklanki
mleka do polewypuszka 150 gram
solonych orzeszków ziemnychWykonanie:Ciasto banalnie proste, ciężko będzie coś spartaczyć. W pierwszej kolejności należy ugotować
mleko wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu
mleka w proszku i
masła. Zmiksować bardzo dokładnie. Masa jest lepka, lejąca - ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji.Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę
herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu
mlecznego. Przykryć drugą warstwą
herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą
herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu
mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą
herbatników.Przygotować polewę z
białej czekolady.Do rondelka wlać
mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną
czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.Całość schłodzić. Ciasto na początku jest bardzo słodkie, po schłodzeniu i przegryzieniu się mas z
herbatnikami masa staję się łagodniejsza w smaku.



Życzę smacznego!Cieplutko pozdrawiam :)