ßßß
Składniki na dużą blaszkę prostokątną:Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)1 puszka masy kajmakowej - około 450 gram40 dag mleka w proszku - skorzystałam z mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)20 dag masła lub 25 dag (przy 25 dag masa będzie nieco gęstsza)1 szklanka mlekapół szklanki cukrucukier waniliowy - 1 opakowanie2 tabliczki białej czekolady1/4 szklanki mleka do polewypuszka 150 gram solonych orzeszków ziemnychWykonanie:Ciasto banalnie proste, ciężko będzie coś spartaczyć. W pierwszej kolejności należy ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie. Masa jest lepka, lejąca - ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji.Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników.Przygotować polewę z białej czekolady.Do rondelka wlać mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.Całość schłodzić. Ciasto na początku jest bardzo słodkie, po schłodzeniu i przegryzieniu się mas z herbatnikami masa staję się łagodniejsza w smaku.