Tak dobrego ciasta dawno nie jadłam. Pierwszy raz robiłam masę z mleka w proszku wyszła przepyszna. Ciasto nie jest trudne a smakiem na prawdę powala. Czekolada i słone orzeszki również odgrywają ważną rolę komponując się z resztą ciasta idealnie. Wykonałam w blaszce o wymiarach 24 cm x 27 cm.Składniki:duża paczka herbatnikówpuszka kajmaku2 czekolady mlecznepaczka orzeszków solonych50 ml mleka1/2 szklanki cukru1 szklanka mleka400 g mleka w proszkukostka miękkiego masłaWykonanie:Mleko (1 szklanka) zagotować z cukrem i całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodać do niego mleko w proszku dolewając po trochu mleka (płynnego) ciągle miksując pilnując aby masa nie wyszła za rzadka. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników a na nią wyłożyć całą masę, przykryć herbatnikami na herbatniki wyłożyć kajmak i przykryć go kolejną warstwą herbatników. Czekolady rozpuścić w 50 ml mleka zestawić z ognia dosypać orzeszki i wymieszać. Ostudzić czekoladę, gdy będzie jeszcze płynna wylać na górę ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.