Wykonanie
Do zrobienia bloku zainspirował mnie przepis z TEJ strony. Szukałam przepisu na coś słodkiego, natknęłam się na wspomniany wyżej blok, postanowiłam wypróbować. Dodałam mniej składników - następnym razem jednak urozmaicę - dodam
suszoną żurawinę,
morele i inne. Blok jest bardzo słodki, więc nie jesteśmy w stanie zjeść go wiele na jeden raz, choć mój małżonek potrafi zjeść 2 plastry na jednym posiedzeniu... więc... sami ocenicie;)
Składniki:150 g
masłaopakowanie
cukru waniliowego (16g)150ml
wody300g
mleka w proszku100g
orzechów włoskich100g
rodzynek1 tabliczka
białej czekolady100g
cukruWykonanie:Do garnka wkładamy
masło rozpuszczamy z
wodą, zestawiamy z ognia dodajemy
cukier i
cukier waniliowy.Następnie powoli wsypujemy przesiane
mleko w proszku - ciągle mieszając, najlepiej użyć do tego rózgi.Do masy dodajemy
orzechy i
rodzynki (tutaj możemy dodać ulubione, po prostu miałam pod ręką
orzechy i
rodzynki)Formę - małą (12x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Przelewamy masę do foremki, dociskamy, wyrównujemy wierzch odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.Po wyciągnięciu kroimy w plastry, następnie w kostkę i konsumujemy;)