Wykonanie
Dla wielu osób przechodzących na zdrowy tryb życia eliminowanie produktów, które nie służą zdrowiu jest czasem ogromnym problemem. Dla niektórych rezygnacja z
chleba,
makaronów, czy też
słodyczy to nie lada wyzwanie. Ja na szczęście nigdy wielką fanką
chleba nie byłam, ale czasem przychodzą takie dni, gdy mam na niego po prostu ochotę. No tak, ale jak pogodzić
chleb ze zdrowym odżywianiem i w dodatku dietą bezglutenową? Bardzo prosto, wystarczy przygotować domową wersję
chlebka. Nie jest to wcale takie trudne i pracochłonne jakby się wydawało. W dodatku można od razu przygotować zapas
chlebka na cały tydzień, wystarczy po upieczeniu przechowywać go w metalowym naczyniu, dzięki
czemu na długo pozostanie chrupki i smaczny. A, więc do kuchni marsz :)
150g ugotowanej
kaszy jaglanej100g
mąki jaglanej2 łyżki
płatków drożdżowych50g
ziaren słonecznika25g
siemienia lnianegopół łyżeczki sproszkowanego
czosnkuszczypta
ostrej paprykipół łyżeczki
soli himalajskiej100ml
wodyKaszę jaglaną przełóż do miski, dodaj
mąkę jaglaną,
płatki drożdżowe,
słonecznik,
siemię lniane, sproszkowany
czosnek, szczyptę
ostrej papryki,
sól i
wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak, aby połączyły się ze sobą. Następnie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią gotową masę, rozsmarowując ją po całej powierzchni blachy. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po 20. minutach wyjmij blachę z piekarnika i za pomocą
ostrego noża pokrój ciasto na mniejsze kromki. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i piecz kolejne 30 minut. Po upieczeniu pozostaw jeszcze chlebek na chwilę w otwartym piekarniku. Na koniec wyjmij blachę, pokrój ponownie
chleb wzdłuż naciętych linii i pozostaw do przestygnięcia.
Chleb przechowuj w metalowym pojemniku. Podawaj go z ulubionymi dodatkami.Smacznego :)