Dzi siejszy p rzep is dedykuję osobom, które uwielbiają wszelkie maryn owane warzywa: cebulki, kapary czy ogó rki konserwowe, choć powinie n przypaść do gustu równ ież po zostałym. Śm ietanowy sos z takimi doda tk ami świetnie pasuje do makaro nu. Całość kompo nuje się zaskakująco dobrze, polecam !- 30g marynowanych cebulek- 30g korniszonów- 15g kaparów- 15g mas ła- 75g śmietany kr e mówki- 1/2 łyżeczki musztardy- 150g p ełn oziarnistego makaron u wstążki- 1 żółtko- 2 łyżki posieka nej natki pietruszki- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- sól, pieprz1) Odsączyć cebulki, korniszony i kapary i posiekać.2) Na dużej patelni rozgrzać ma sło i smażyć warz ywa przez 1-2 minuty .3) Doda ć śmietanę i musztardę, d o prawić solą i pieprzem i mies zać od czasu do czasu, podgrzewa jąc przez 2-3 minuty.4) Odcedzić ugotowany w międzyczasie makaron i przełożyć na patelnię.5) Dodać zółtko, natkę pietr uszki i parmezan.6) M ieszać na mał ym ogniu przez 15 sekund i przełożyć na talerze.Przepis z ks i ążki Gina D'Acampo "Wł oskie dania makaronowe"C zas przygotowania: 20 minutLicz ba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 495 kcal