Wykonanie
Pyszny
chleb, nisko w ę glowodanowy - LCHF, bez
mąki pszennej. N ajlepszy jaki w życiu
jadłam. Suszone
jagody,
cynamon i
rum bardzo wzboga cają jego smak i aromat . Od razu upiekłam dwa bochenki. Jeden bochenek trzymałam w lodówce 7 dni i był tak samo smaczny, jak pierwszego dnia, drugi zamroziłam. Moi goście byli zachwyceni .
Absolutny hit! Polecam gorąco. Przepis Klary Desser.


Składniki: ( 1 bochenek - forma 1½ litrowa)75 g suszonych
jagód1 łyżka
cynamonu2 łyżki
rumu100 g
migdałów50 g
orzechów włoskich50 g
sezamu2 łyżki babki jajowatej, (szw.) fiberhusk, psyllium seed husks (ang.)½ łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
migdałów, pokrojonych250 g
twarożku, (szw.) Kesella 10%6 jajSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 175°C. Wsyp suszone
jagody do miseczki i zalej wrzącą
wodą, zostaw na kilka minut. Następnie odlej
wodę, wsyp
cynamon, wlej
rum, zamieszaj i p ozostaw na kilka minut. Zmiksuj
migdały,
orzechy włoskie i
sezam na
mąkę. Przesyp
mąkę do miseczki, dodaj babkę jajowatą,
sól i
proszek do pieczenia. W osobnej miseczce wymieszaj
twarożek z
jajkami na gładką masę, można zmiksować. Dorzuć
jagody z
rum em i
cynamon em oraz pokrojone
migdały. Wymieszaj całość
mąkę z
twarożkiem i odstaw na 10 minut. Ciasto wlej do formy 1½ litrowej wysmarowanej
masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 80 minut w dolnej części piekarnika. Po upieczeniu wyłóż
chleb na kratkę i przykryj bawełnianą ściereczką, niech całkowicie wystygnie . Przechowuj w lodówce. Smacznego!