ßßß Cookit - przepis na Chleb jagodowy z rumem

Chleb jagodowy z rumem

nazwa

Wykonanie

Pyszny chleb, nisko w ę glowodanowy - LCHF, bez mąki pszennej. N ajlepszy jaki w życiu jadłam. Suszone jagody, cynamon i rum bardzo wzboga cają jego smak i aromat . Od razu upiekłam dwa bochenki. Jeden bochenek trzymałam w lodówce 7 dni i był tak samo smaczny, jak pierwszego dnia, drugi zamroziłam. Moi goście byli zachwyceni . Absolutny hit! Polecam gorąco. Przepis Klary Desser.
Składniki: ( 1 bochenek - forma 1½ litrowa)
75 g suszonych jagód
1 łyżka cynamonu
2 łyżki rumu
100 g migdałów
50 g orzechów włoskich
50 g sezamu
2 łyżki babki jajowatej, (szw.) fiberhusk, psyllium seed husks (ang.)
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g migdałów, pokrojonych
250 g twarożku, (szw.) Kesella 10%
6 jaj
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175°C. Wsyp suszone jagody do miseczki i zalej wrzącą wodą, zostaw na kilka minut. Następnie odlej wodę, wsyp cynamon, wlej rum, zamieszaj i p ozostaw na kilka minut. Zmiksuj migdały, orzechy włoskie i sezam na mąkę. Przesyp mąkę do miseczki, dodaj babkę jajowatą, sól i proszek do pieczenia. W osobnej miseczce wymieszaj twarożek z jajkami na gładką masę, można zmiksować. Dorzuć jagody z rum em i cynamon em oraz pokrojone migdały. Wymieszaj całość mąkę z twarożkiem i odstaw na 10 minut. Ciasto wlej do formy 1½ litrowej wysmarowanej masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 80 minut w dolnej części piekarnika. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę i przykryj bawełnianą ściereczką, niech całkowicie wystygnie . Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/05/chleb-jagodowy-z-rumem.html