Wykonanie
Bardzo smaczne ciasto, mało słodkie, proste do zrobienia. Już jeden kawałek potrafi zasłodzić. Jest to dietetyczne ciasto nisko węglowodanowe.
Cukier jest zastąpiony sukrin poczytaj tutaj, czyli 100% naturalnym i organicznym produktem, bazującym na erytrytolu, który występuje np w gruszkach, melonach, grzybach. Erytrytol jest środkiem słodzącym, o
słodyczy rzędu 60 – 75%
słodyczy sacharoz. Niskokaloryczny (0,2 kcal g), nie powoduje psucia zębów. Jest stosowany w lecznictwie. Przepis Ulriki Davidsson.

Składniki: (8 małych porcji) 1 dl= 100ml miarki z IKEI50 g
masła50 g
gorzkiej czekolady 70%1 dl
mąki migdałowej½ dl
mąki kokosowej2 łyżki sukrin http://sukrin.org/sukrinmelis/about/1
jajo1 dl
śmietany 36%Polewa:50 g
gorzkiej czekolady 70%½ dl
wiórków kokosowychSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 175°C. Rozpuść
masło w garnku i dodaj
czekoladę w kawałkach. Dodaj
mąkę migdałową i
kokosową i sukrin. Ubij
jajko i dolej
śmietanę. Połącz wszystkie składniki. Wylej masę do formy 10 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku około 15 minut, sprawdź patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Jak ciasto ostygnie polej rozpuszczoną
czekoladą ( w kąpieli
wodnej, czyli na garnek z wrzącą
wodą połóż talerz i na nim połóż kawałki
czekolady pod wpływem temperatury powinna się roztopić) oraz posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce. Podawaj zimne ciasto.