Wykonanie
Tydzień temu po raz pierwszy użyłam mojego blendera, który dostałam na urodziny. Jestem zachwycona. Dotychczas wszystko przelewałam do miksera, ale to niepotrzebne zamieszanie i więcej naczyń do mycia. Polubiłam blender! Teraz
będę szukać przepisów na zupy-kremy i po kolei
będę je wypróbowywać a później wstawiać na bloga :)Przepis pochodzi z jakieś gazety, nie pamiętam tytułu.
Składniki:200 g
soczewicy czerwonej1 litr
bulionu mięsnego lub warzywnego1 puszka pokrojonych
pomidorów1
cebula2 ząbki
czosnku1
marchewsól,
pieprz2 łyżki
olejupietruszka do dekoracji
Sposób przygotowania:W garnku rozgrzej
olej,
cebulę pokrój w piórka wrzuć do garnka. Dodaj
czosnek i podsmaż.Wlej
bulion, dodaj
soczewicę,
marchew pokrojoną w kostkę i
pomidory. Gotuj, aż
soczewica będzie al dente czyli lekko twarda około 20 - 25min. Zmiksuj blenderem i dodaj
przyprawy do smaku. Możesz podawać z łyżką
śmietany. ( ja ominęłam ten krok). Smacznego!