Wykonanie
Od czasu do czasu spotykamy się z naszymi dobrymi przyjaciółmi na wspólne robienie sushi. Bardzo lubię ten czas. Jeszcze przed przyjściem gości staram się zacząć przygotowywać
ryż, by przyspieszyć nieco późniejszą pracę. Zawsze jest przy tym trochę lekkiej
paniki z mojej strony, czy wyjdzie idealnie ugotowany, bo od tego w dużym stopniu zależy jakość tego dania :) Przedstawiam Wam taką naszą domową wersję sushi, które narodziła się bez jakiś specjalistycznych szkoleń. Może nie są idealnie kształtne, ale muszę Wam powiedzieć to, co najważniejsze: nam te 'suszki' bardzo smakują :)POTRZEBUJEMY(sushi dla 6 osób)- 2 opakowania
ryżu do sushi (500 g)- 2 opakowania
nori, czyli 10 sztuk (wodorosty, na których układamy
ryż)- filet z
łososia-
wędzony łosoś i
makrela- 2 średnie długie
ogórki- pęczek
rzodkiewek-
awokado-
sezam- wasabi-
sos do sushi-
imbir marynowany
RYŻPrawie zawsze kupujemy
ryż z poniższego zdjęcia. Sprawdził się i ma dobrą cenę. Przygotowuję go podobnie jak w instrukcji na opakowaniu. Najpierw płuczę
ryż kilka
razy wodą do czasu aż przestanie być mętna. Tak wypłukany
ryż zalewam
wodą, na jedną szklankę
ryżu (odmierzamy na samym początku) dajemy półtorej szklanki
wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy przez 15 minut.
Ryż napęcznieje i wchłonie
wodę. Po 10 minutach warto sprawdzić, czy nie wchłonięta została cała
woda i jeżeli tak się stało uzupełnić jej brak dolewając po trochu
wody. Po wyznaczonym czasie gotowania sprawdzamy, czy
ryż jest już miękki, czy nadal wyczuwamy twarde grudki. Należy jednak uważać, by go zbytnio nie rozgotować. Jak najrzadziej podnosimy pokrywkę garnka. Kiedy
ryż mamy już gotowy doprawiamy go specjalnym sosem do
ryżu, który możemy kupić gotowy lub zrobić szybko samemu w domu (przykładowy przepis na sos). Po trochu wlewamy sos do
ryżu i bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ryż ma się dobrze lepić i być lekko wilgotny. Doprawiony
ryż odstawiamy do wystygnięcia.
Ryby,
ogórki i
awokado kroimy na długie paski. U nas
łosoś był 'konkretny', natomiast
ogórki były później pokrojone cieniej niż na zdjęciu.
Rzodkiewkę kroimy na drobne paseczki.
Na matce kładziemy
nori (jego błyszczącą stroną do dołu) i układamy na nim w miarę cienką warstwę
ryżu. Należy pozostawić pas
nori bez
ryżu, tak jak na zdjęciach powyżej. Następnie układamy składniki, czyli
rybę i wybrane dodatki. Tak ułożone składniki możemy posypać
sezamem. Następnie wzdłuż linii, gdzie kończy się
ryż i dalej mamy już tylko same
nori, smarujemy odrobiną wasabi. A tutaj znalazłam dla Was filmik, na którym widać np. jak należy zwijać
nori. Gotowe kawałki sushi zamaczamy w
sosie sojowym wymieszanym z odpowiadającą nam ilością wasabi i zjadamy oczywiście pałeczkami :) Pomiędzy różnymi rodzajami sushi przegryzamy marynowany
imbir.
Inne składniki, których często używamy to:
serek biały (w kubełku, jak almette np.
chrzanowy), paluszki
krabowe,
pasta rybna, czy
kawior. A co do picia? Niezłym pomysłem jest np. zielona
herbata jaśminowa, moja ulubiona :)