ßßß
Składniki:- niepełne 2 szklanki mąki = 300 g- około 2/3 szklanki cukru = 120 g- 1 torebka cukru waniliowego = 16 g- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- 3 łyżki kakao- 200 ml kefiru- 2 jajka- 2/3 kostki masła = 110 g- tabliczka gorzkiej czekolady- wiśniowa konfitura (mały słoiczek)Bita śmietana:- 400 g śmietany 36 %- 3 łyżeczki cukru pudru- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i sól. W drugiej kefir, jajka i roztopione masło. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną wcześniej czekoladę (1 kawałek czekolady dzielimy na 6 mniejszych w miarę równych).Do każdej z papilotek wkładamy po jednej łyżce ciasta tak, by wypełnić cały ich spód. Następnie na środek każdej muffiny kładziemy 1-2 łyżeczki konfitury i lekko wciskamy ją do środka, by nie wypłynęła za mocno na brzegi. Następnie równomiernie rozkładamy resztę ciasta na górę.Czas pieczenia to 17 minut w trybie góra-dół w temperaturze 200 stopni C.Jeżeli ciastka już dobrze ostygły to przechodzimy do dekoracji. Najpierw miksujemy samą śmietanę w aż zgęstnieje (schładzamy ją wcześniej dobrze w lodówce). Następnie dodajemy oba cukry i jeszcze chwilę miksujemy. Zajmuje to praktycznie do 5 minut :) Masę nakładamy przykładowo za pomocą rękawa cukierniczego do dekoracji (do kupienia chyba w każdym supermarkecie).Nie wiem, jak u Was, ale u mnie leje dzisiaj z cebra. W taką pogodą odrobina słodyczy jest szczególnie zalecana i to najlepiej w połączeniu z mocną kawą :)