Wykonanie
Korzystam z sezonu i oto kolejny wspaniały pomysł na wykorzystanie
truskawek pyszna
tarta z
kremem czekoladowym z
gorzkiej czekolady ganache z dużą ilością
truskawek. Można je zrobić w postaci tartaletek jako osobny deser dla każdego gościa, prezentuje się okazale i wspaniale smakuje nie za słodkie w sam raz na takie upały :).
Składniki :Ciasto250 g
mąki3 łyżki
cukru kryształu1/2 kostki
masła1
jajkoKrem150 ml
śmietany 30 %200 g
mascarpone200 g
gorzkiej czekolady500 g
truskawekkisiel truskawkowyOpis wykonania:Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki. ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę, nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto przykrywamy papierem i obciążamy
grochem. Pieczemy 20 minut w 180 C, po tym czasie ściągamy papier z
grochem i dopiekamy około 10 minut. Studzimy.
Śmietankę wlewamy do miski umieszczonej w kąpieli
wodnej- ważne by miska nie stykała się z
wodą w garnku, następnie dodajemy połamaną
czekoladę, mieszamy do uzyskania gęstego kremu, studzimy. Miksujemy
serek mascarpone dodajemy wystudzony
krem czekoladowy, dokładnie miksujemy i wykładamy na tartę- możemy dosłodzić
cukrem pudrem wg. upodobania.
Truskawki myjemy i osuszamy kroimy na połówki układamy niedbale na tarcie.
Kisiel gotujemy w większej ilości
wody bez dodatku
cukru, lejącym lekko wystudzonym smarujemy
truskawki :).
źródło: Moje smaki życia 06/2014