ßßß Cookit - przepis na Pierogi postne z gryką

Pierogi postne z gryką

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na pierogi i zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu. Pierogi są świetne, ale trzeba dobrze doprawić farsz by nie był mdły :).
Składniki :
5 dag suszonych grzybów
15 dag kaszy gryczanej
1 czerwona cebula
25 dag twarogu półtłusty
2 jajka
70 dag mąki
sól,mielona słodka papryka, tymianek, pieprz mielony
Opis wykonania :
1. Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i drobno kroimy.
2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.
3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, studzimy.
4. Wystudzona kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Następnie dodajemy grzyby i cebule oraz jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
5. Mąkę zarabiamy z jajkiem i szczypta soli, następnie stopniowo dodajemy szklankę gorącej wody i za pomocą noża dokładnie mieszamy mąkę z wodą. Gdy ciasto zaczyna się łączyć zaczynamy zagniatać do otrzymania elastycznego i nieklejącego się ciasta. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, układamy farsz i zlepiamy brzegi.
6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, gotujemy do 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wybieramy cedzakiem i przelewamy zimną woda. Pierogi można podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/11/pierogi-postne-z-gryka.html