Wykonanie
Miałam ochotę na pierogi i zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu. Pierogi są świetne, ale trzeba dobrze doprawić farsz by nie był mdły :).

Składniki :5 dag
suszonych grzybów15 dag
kaszy gryczanej1
czerwona cebula25 dag
twarogu półtłusty2
jajka70 dag
mąkisól,mielona
słodka papryka,
tymianek,
pieprz mielonyOpis wykonania :1.
Grzyby zalewamy
woda i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie, odcedzamy i drobno kroimy.2.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.3.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle, studzimy.4. Wystudzona
kaszę przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa razem z
twarogiem. Następnie dodajemy
grzyby i
cebule oraz
jajko i
przyprawy. Dokładnie mieszamy.5.
Mąkę zarabiamy z
jajkiem i szczypta
soli, następnie stopniowo dodajemy szklankę gorącej
wody i za pomocą noża dokładnie mieszamy
mąkę z
wodą. Gdy ciasto zaczyna się łączyć zaczynamy zagniatać do otrzymania elastycznego i nieklejącego się ciasta. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, układamy farsz i zlepiamy brzegi.6. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, gotujemy do 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wybieramy cedzakiem i przelewamy zimną
woda. Pierogi można podsmażyć na
maśle na złoty kolor.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy