ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Jak często jecie kaszę? W jakiej formie lubicie najbardziej? Po kilka istotnych informacji na temat kaszy oraz przepis na kotlety z kaszy gryczanej zapraszam do dalszej części wpisu.
Kasze to ważny składnik naszej diety, są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które podczas trawienia stopniowo uwalniają cukier do krwi zapobiegając nagłym skokom insuliny. Stopniowo rozkładany cukier oraz zawartość błonnika powoduje, że kasze sycą na dłużej co istotne jest zwłaszcza przy dietach odchudzających. Kasze zawierają również sporo żelaza, co prawda nieco słabiej przyswajalnego niż to pochodzące z mięsa. Warto wiedzieć, że świetnym sposobem na poprawienie jego przyswajalności jest łączenie żelaza z produktami bogatymi w witaminę C. Zatem jedząc kasze warto je łączyć z surówkami z kapusty kiszonej, dodać natkę pietruszki lub przygotować sałatkę z papryką. Co fantastycznego daje nam królowa dzisiejszego przepisu? Kasza gryczana to przede wszystkim źródło białka roślinnego, dostarcza nam witamin z grupy B oraz wit. PP a także minerały m.in wapń, magnez, fosfor, potas. Kasza gryczana działa odkwaszająco na nasz organizm, nie zawiera glutenu a także dostarcza więcej błonnika niż ryż czy makaron. Dość teorii czas na praktykę, zachęcam do wypróbowania przepisu na kaszę gryczaną w nieco innej odsłonie!
Składniki:
Kasza gryczana 200g
Twaróg półtłusty 300g
Jajko 1 szt
Natka pietruszki pęczek
Mąka np. orkiszowa 1 łyżka
Słodka papryka 1 łyżeczka
Zarodki pszenne do obtaczania
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, lekko studzimy a następnie przekładamy do blendera. Do pojemnika blendera dodajemy również twaróg półtłusty, wbijamy jedno jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy w zarodkach pszennych i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy jako dodatek do mięs (najlepiej sprawdzi się gulasz mięsny) lub samodzielnie z dodatkiem domowego ketchupu .
Przepis na kotlety z kaszy gryczanej krążył mi po głowie od jakiegoś czasu, przygotowanie przyśpieszył biedronkowy przepis, który lekko zmodyfikowałam. Kotlety z kaszy gryczanej świetnie pasują do jesiennej kuchni. Sycą na długo i genialnie komponują się z rozgrzewającymi gulaszami mięsnymi lub grzybowymi. Mogą być zjadane również bez mięsnego dodatku, a w zamian maczane w dobrej jakości ketchupie lub sosie jogurtowo czosnkowym.
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/kotlety-z-kaszy-gryczanej