Wykonanie
Jak często jecie kaszę? W jakiej formie lubicie najbardziej? Po kilka istotnych informacji na temat
kaszy oraz przepis na kotlety z
kaszy gryczanej zapraszam do dalszej części wpisu.
Kasze to ważny składnik naszej diety, są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które podczas trawienia stopniowo uwalniają
cukier do
krwi zapobiegając nagłym skokom insuliny. Stopniowo rozkładany
cukier oraz zawartość błonnika powoduje, że
kasze sycą na dłużej co istotne jest zwłaszcza przy dietach odchudzających.
Kasze zawierają również sporo żelaza, co prawda nieco słabiej przyswajalnego niż to pochodzące z
mięsa. Warto wiedzieć, że świetnym sposobem na poprawienie jego przyswajalności jest łączenie żelaza z produktami bogatymi w witaminę C. Zatem jedząc
kasze warto je łączyć z surówkami z
kapusty kiszonej, dodać
natkę pietruszki lub przygotować
sałatkę z
papryką. Co fantastycznego
daje nam królowa dzisiejszego przepisu?
Kasza gryczana to przede wszystkim źródło
białka roślinnego, dostarcza nam witamin z grupy B oraz wit. PP a także minerały m.in wapń, magnez, fosfor, potas.
Kasza gryczana działa odkwaszająco na nasz organizm, nie zawiera glutenu a także dostarcza więcej błonnika niż
ryż czy
makaron. Dość teorii czas na praktykę, zachęcam do wypróbowania przepisu na
kaszę gryczaną w nieco innej odsłonie!

Składniki:
Kasza gryczana 200g
Twaróg półtłusty 300g
Jajko 1 szt
Natka pietruszki pęczek
Mąka np. orkiszowa 1 łyżka
Słodka papryka 1 łyżeczka
Zarodki pszenne do obtaczania
Olej rzepakowySól,
pieprzSposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, lekko studzimy a następnie przekładamy do blendera. Do pojemnika blendera dodajemy również
twaróg półtłusty, wbijamy jedno
jajko, posiekaną
natkę pietruszki,
mąkę i
przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Na patelni rozgrzewamy
olej rzepakowy, zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy w zarodkach pszennych i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy jako dodatek do
mięs (najlepiej sprawdzi się gulasz
mięsny) lub samodzielnie z dodatkiem domowego
ketchupu .

Przepis na kotlety z
kaszy gryczanej krążył mi po głowie od jakiegoś czasu, przygotowanie przyśpieszył biedronkowy przepis, który lekko zmodyfikowałam. Kotlety z
kaszy gryczanej świetnie pasują do jesiennej kuchni. Sycą na długo i genialnie komponują się z rozgrzewającymi gulaszami
mięsnymi lub grzybowymi. Mogą być zjadane również bez
mięsnego dodatku, a w zamian maczane w dobrej jakości
ketchupie lub
sosie jogurtowo czosnkowym.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...