Wykonanie

Kiedyś miałam okazję jeść je w jednej z warszawskich pierogarni. Bardzo mi zasmakowały i próbowałam odtworzyć ten smak:) Wyszło całkiem nieźle, tylko następnym razem dodałabym, posiekaną drobno, zieloną
pietruszkę .Farsz:1 woreczek ugotowanej
kaszy gryczanej200g
twarogu półtłustego rozgniecionego widelcem
sól,
pieprz1
jajkoCiasto:letnia
wodamąka1. Kaczę mieszamy z
twarogiem. Dodajemy
jajko i
przyprawy i łączymy składniki mieszając.2. Ciasto wyrabiamy z
mąki i letniej
wody. Nie możemy wyrabiać go długo, bo
zrobi się twarde. Powinno być elastyczne i jednorodne:)3. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wycinamy z niego, przy pomocy szklanki/literatki kółka. Każde kółko napełniamy farszem i sklejamy.4. Wrzucamy pierogi po kilka sztuk do garnka a gotującą się
wodą (posoloną i z kroplą
oleju). Czekamy aż wypłyną na wierzch - od tego czasu gotujemy 2-3 minuty.Pierogi można podać polane śmietaną/ zeszkloną cebulą/skwarkami.