ßßß
Składniki :60 g orzechów włoskich2 szklanki mąki3/4 szklanki jasnobrązowego cukrupo 1/2 łyżeczki mielonych goździków, imbiru, ziela angielskiego, cynamonu, sody oczyszczonej125 g miękkiego masła2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1 jajko60 g mioduOpis wykonania:W melakserze drobno mielimy orzechy dosypujemy 50 g mąki i 60 g cukru, mielimy na proszek.Pozostałą mąkę przesiewamy do miski dodajemy mieszankę orzechową oraz przyprawy i sodę.Masło ucieramy mikserem z pozostałym cukrem i ekstraktem na puszysta masę, dodajemy jajko i miód ubijamy.Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Ciasto ugniatamy na stolnicy, dzielimy na dwie części z każdej formujemy spłaszczoną kulę, wkładamy do woreczka i na noc do lodówki.Ciasto umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 6 mm. Wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w 180 C 10 minut. Studzimy na kratce, przechowujemy szczelnie zamknięte do 3 tygodni.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy