Wykonanie
Uwielbiam czas przedświątecznych przygotowań, zapach pierniczków, korzennych
ciasteczek, makówek, pierogów... mmm. Już nie
mogę się doczekać tych pyszności, zawsze co roku próbuje nowe przepisy by zaskoczyć czymś nowym moich domowych łasuchów. Oto przepis na pyszne kruche
ciasteczka o mocnym
miodowym smaku i delikatnym korzennym aromacie. A oto mój cudowny nowy kubeczek do kolekcji i mała sesja z
ciasteczkami, która trwała pół dnia :).

Składniki :60 g
orzechów włoskich2 szklanki
mąki3/4 szklanki jasnobrązowego
cukrupo 1/2 łyżeczki mielonych
goździków,
imbiru,
ziela angielskiego,
cynamonu,
sody oczyszczonej125 g miękkiego
masła2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1
jajko60 g
mioduOpis wykonania:W melakserze drobno mielimy
orzechy dosypujemy 50 g
mąki i 60 g
cukru, mielimy na proszek.Pozostałą
mąkę przesiewamy do miski dodajemy mieszankę
orzechową oraz
przyprawy i
sodę.
Masło ucieramy mikserem z pozostałym
cukrem i ekstraktem na puszysta masę, dodajemy
jajko i
miód ubijamy.Następnie wsypujemy
mąkę i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Ciasto ugniatamy na stolnicy, dzielimy na dwie części z każdej formujemy spłaszczoną kulę, wkładamy do woreczka i na noc do lodówki.Ciasto umieszczamy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 6 mm. Wycinamy
ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w 180 C 10 minut. Studzimy na kratce, przechowujemy szczelnie zamknięte do 3 tygodni.





Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy