ßßß Cookit - przepis na Bożonarodzeniowe ciasteczka korzenne

Bożonarodzeniowe ciasteczka korzenne

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam czas przedświątecznych przygotowań, zapach pierniczków, korzennych ciasteczek, makówek, pierogów... mmm. Już nie mogę się doczekać tych pyszności, zawsze co roku próbuje nowe przepisy by zaskoczyć czymś nowym moich domowych łasuchów. Oto przepis na pyszne kruche ciasteczka o mocnym miodowym smaku i delikatnym korzennym aromacie. A oto mój cudowny nowy kubeczek do kolekcji i mała sesja z ciasteczkami, która trwała pół dnia :).
Składniki :
60 g orzechów włoskich
2 szklanki mąki
3/4 szklanki jasnobrązowego cukru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, imbiru, ziela angielskiego, cynamonu, sody oczyszczonej
125 g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
60 g miodu
Opis wykonania:
W melakserze drobno mielimy orzechy dosypujemy 50 g mąki i 60 g cukru, mielimy na proszek.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski dodajemy mieszankę orzechową oraz przyprawy i sodę.
Masło ucieramy mikserem z pozostałym cukrem i ekstraktem na puszysta masę, dodajemy jajko i miód ubijamy.
Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Ciasto ugniatamy na stolnicy, dzielimy na dwie części z każdej formujemy spłaszczoną kulę, wkładamy do woreczka i na noc do lodówki.
Ciasto umieszczamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 6 mm. Wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w 180 C 10 minut. Studzimy na kratce, przechowujemy szczelnie zamknięte do 3 tygodni.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/11/bozonarodzeniowe-ciasteczka-korzenne.html