Wykonanie
Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych
ziemniaków, pieczonego lub gotowanego
mięsa,
śmietany i
utartego sera, albo z
cebuli,
śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne.U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa.

Składniki:1 kg
wędliny1
cebula1 czerstwa
bułka1
jabłko15 dag ugotowanych
ziemniaków15 dag
żółtego sera3 łyżki tłuszczu15 dag
śmietanki3 łyżki
mąki3
jajka2 kostki drobiowe
sól do smaku
pieprz do smakutłuszcz do formyWykonanie:
Wędlinę pokroić i udusić z pokrojoną
cebulą, następnie zmielić z namoczoną i odciśniętą
bułką,
jabłkiem i
ziemniakami. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i
mąki, rozprowadzić
śmietanką wymieszaną z kostkami drobiowymi. Wymieszać z masą
mięsną,
startym serem,
jajkami i
przyprawami do smaku. Dokładnie wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego, piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.