Wykonanie
W tym sezonie, jest to moja pierwsza propozycja zupy krem z dyni, tak też na prawde, nigdy wcześniej zupy z dyni nie robiłam. Znalazłam przepis na jakiejś stronie, jednak nie do końca mi spasował. Postanowiłam go troche bardziej zmodyfikować. Muszę przyznać, że sama jestem pozytywnie zaskoczona efektem, krem wyszedł przepyszny ;)
1 mała
dynia lub 1/2 większej1
papryczka chili1
cebulabulion ok 1,5 litry1/2
serka topionego naturalnego1-2 łyżeczek
ostrej papryki w proszku2 łyżeczki
parmezanu2 łyżeczki
currysól pieprz do smaku
Dynię obieram ze skórki, miąższ oczyszczam z pestek. Kroje w kostke i podsmażam na patelni razem z pokrojoną w
pióra cebulą. Gdy
cebulka się zarumieni, przekładam wszystko do ciepłego
bulionu, gotuje wszystko do momentu aż
dynia będzie miekka. Następnie dodaje
curry,
parmezan ,
papryke w proszku i pokrojoną
papryczke chili a także
sól pieprz do smaku. Pod sam koniec gotowania dodaje
serek topiony / dzięki niemu zupa robi się delikatniejsza i gęstsza/. Miksuje i rozlewam do miseczek, można ozdobić
papryką w proszku i
chili.