Wykonanie


Chrupiąca i soczysta pierś z
kaczki podana z
żurawiną. Idealny przepis na świąteczny obiad czy też przystawkę.
Kaczka wydawać się może trudnym
mięsem do obróki, ale uwierzcie mi jeśli bedziecie trzymać się kilku podstawowych zasad, zawsze zrobicie ją tak jak należy, skóka pozostanie chrupiąca,
mięso będzie miękkie i soczyste i lekko różowe w środku. Taka właśnie jest idelana.Ja swoją
kaczkę przygotowałam w
pomarańczowym sosie z dodatkiem
oliwy z oliwek,
miodu i
octu balsamicznego z Modemy. Całość dusiłam z odrobiną
wina domowej roboty, lekko musującego z
polskich ciemnych
winogron. W smaku obłędna!

SKŁADNIKI:- pierś z
kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie
kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną)- 2 chlusty
wina lekko musującego z
polskich winogron (możesz użyć też czerwone wytrawne)- 1/2
pomarańczy soczystej i dojrzałej, słodkiej w smaku- sok z 1/2
pomarańczy- kilka gałązek
rozmarynu-
oliwa z oliwek (6-8 łyżek)-
ocet balsamiczny z Modemy (5 łyżek)- 3 łyżki
miodu naturalnego-
sól, świeżo zmielony
pieprzFilety z piersi kaczki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Skórę natnij nożem, ukośnie. Uważaj aby nie naciąć
mięsa.
Mięso zamarynuj w
oliwie, occie i miodzie przez 3 godziny.Na GORĄCEJ patelni, skórą do dołu, smażymy
kaczkę. Tłuszcz częściowo powinien się łądnie wytopić, skórka pięknie zarumienić.
Kaczkę przekładamy na drugą stronę i smażymy około 4-5 minut.
Mięso podlewamy
winem,
sokiem i dodajemy
przyprawy. Dusimy około 8 minut. Aż sos mocno się zredukuje. Powinno go ubyć co najmniej 60- 70%. Pozostanie sama esencja i smak, to co potrzebujemy.
Kaczkę wykładamy na talerz i ukośnie kroimy, polewamy sosem.Podajemy z
konfiturą z
żurawiny.
Kaczkę możemy jeść na gorąco i na zimno!Smacznego!
Dajcie znać co sądzicie o takiej propozycji?Buziaki! Pięknego dnia!