ßßß
Cykoria, wyśmienite warzywo dla amatorów nuty wytrawno gorzkiej.Cykoria jest najsmaczniejsza w okresie od listopada do marca. Jest warzywem cennym dla naszego organizmu, ale mało popularnym. Czyż boimy się "czarnej magii", do której była kiedyś wykorzystywana i mamy "cykora"?Cykoria zawiera witaminy A i C, mangan, kwas foliowy i beta karoten.Cykoria czerwona, którą dzisiaj przedstawiam jest krzyżówką cykorii i radicchio. W czasie obróbki termicznej liście tracą swoją czerwoną barwę.
1 cykoria1 pomarańczakilka dużych żurawinSos:1 łyżka miodu1 łyżka octu balsamicznegosok z 1 pomarańczypieprz, sólCykorię umyć, osuszyć, zdjąć kilka liści, a resztę pokroić na małe kawałki.Pomarańczę dokładnie obrać i pokroić w kostkę.Kawałki pomarańczy i żurawinę wymieszać z cykorią.Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.Polać sosem sałatkę.