Wykonanie
Cykoria, wyśmienite warzywo dla amatorów nuty wytrawno gorzkiej.
Cykoria jest najsmaczniejsza w okresie od listopada do marca. Jest warzywem cennym dla naszego organizmu, ale mało popularnym. Czyż boimy się "czarnej
magii", do której była kiedyś wykorzystywana i mamy "cykora"?
Cykoria zawiera witaminy A i C, mangan, kwas foliowy i beta karoten.
Cykoria czerwona, którą dzisiaj przedstawiam jest krzyżówką
cykorii i
radicchio. W czasie obróbki termicznej liście
tracą swoją czerwoną barwę.
1
cykoria1
pomarańczakilka dużych
żurawinSos:1 łyżka
miodu1 łyżka
octu balsamicznegosok z 1
pomarańczypieprz,
sólCykorię umyć, osuszyć, zdjąć kilka liści, a resztę pokroić na małe kawałki.
Pomarańczę dokładnie obrać i pokroić w kostkę.Kawałki
pomarańczy i
żurawinę wymieszać z
cykorią.Sos: wszystkie składniki wymieszać, dodać
sól i
pieprz do smaku.Polać sosem
sałatkę.