ßßß
Składniki:8 pałek kurczaka3 łyżki miodupieprz do oprószeniasól do oprószenia2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżki oliwy z oliwekpół pomarańczyWykonanie: Miód wymieszać z oliwą, solą, papryką, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Do gotowej marynaty dodać umyte i osuszone mięso, dokładnie wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę.Sos:150 g żurawiny50 g wiśni0,75 ml bulionu1,5 łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie sosu: Suszoną żurawinę, wiśnie oraz wyciśnięty sok z pomarańczy przełożyć do garnuszka i zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Całość gotować przez około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie garnuszek zdjąć z ognia i zblendować. Do zblendowanego sosu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i zagotować.Mięso podawać z ciepłym sosem.Smacznego ;)