Wykonanie


Zimno za oknem, dlatego postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę. Pożywną i delikatną za razem. I tak powstała rozgrzewająca zupa
curry z
dynia i
marchewką, z wkładką z
kurczaka w
curry sporą ilością grzanek z
bagietki, posiekanymi
pistacjami i
olejem sezamowym!Zupa jest gęsta, zawiesista, bardzo pożywana, pikantna w smaku. Uwielbiam takie zupy zimą. Gdy wracamy do domu zziębnięci możemy w przepyszny sposób się rozgrzać.Polecam!

-
curry indyjskie- 3 łyżki
masła- 3 łyżki
oliwy z oliwek-
pierś z kurczaka- 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej- 2
marchewki- 4 ząbki
czosnku- 1/2
cebuli- 500 ml
wody- 100 ml
śmietanki 36%-
olej sezamowy- kilka kromeczek
bagietki-
pistacje- pasta
curry green-
chiliWYKONANIE:
Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę, dość sporą kostkę.
Mięso obtaczamy w
przyprawie curry.W dużym garnku, na
maśle i
oliwie podsmażamy
mięso. Około 4 minuty. Wyjmujemy je z garczka i odkąłdamy na talerzyk.Na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną
cebulę i
czosnek. Nie może się zrobić brązowa, ma się tylko zeszklić, trwa to okoló 4 minuty. Ciągle mieszamy składniki w garnku.Dodajemy startą
marchewkę, smażymy ciągle mieszając (możecie dodać łyżkę
masła, jeśli było by za mało tłuszczu). Podsmażamy około 5 minut.Dodajemy puree z dyni i
wodę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 20 minut.Garnek ściągamy z płyty i zupę miksujemy blenderem na gładką masę.Dodajemy smażonego
kurczaka i ponownie gotujemy przez 15 minut.Zupę doprawiamy pastą
curry green,
solą i
chili.
Bagietkę kroimy na paseczki i rumienimy w tosterze, w piekarniku lub na patelni jak Wam wygodnie.Zupę podajemy z gorącymi grzankami, skropioną
olejem sezamowym i posypaną posiekanymi
pistacjami.Pyszotka!

SMACZNEGO!