Wykonanie
Super delikatna i aromatyczna pieczeń do kanapek, do tego banalnie prosta i w
sumie tania, pychotka !Jako produkt uboczny mamy tłuszczyk wytopiony z
boczku, można go zamrozić w małych porcjach i używać jako domową kostkę
mięsną do
sosów.
1 kg
surowego boczku300 gramów
łopatki wieprzowej lub karczku0,5 szklanki zimnego
mleka2 średnie
cebule1 pęczek
natki pietruszki3 - 5 ząbków
czosnku lub 1 łyżeczka suszonego1 płaska łyżeczka czarnego mielonego
pieprzu1 łyżeczka mielonej
czerwonej papryki0,5 - 3/4 płaskiej łyżeczki
soliCebule siekamy, przysmażamy na złoto na
oleju, odciskamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki, schładzamy.
Boczek i
karkówkę lub
łopatkę mielimy na średnich oczkach.
Do
mięsa dodajemy
przyprawy mleko, przeciśnięty przez praskę lub granulowany
czosnek oraz przesmażoną
cebulkę, wszystko dokładnie wyrabiamy dłonią.
Na końcu wsypujemy posiekaną
pietruszkę, mieszamy dokładnie.
Foremkę keksową o wymiarach 30x10 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy masę
mięsną, uklepujemy wyrównując powierzchnię.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy
mięso i pieczemy około 80 minut.Pozostały wytopiony tłuszcz możemy zlać do pojemniczków i zamrozić.