ßßß


1 kg surowego boczku300 gramów łopatki wieprzowej lub karczku0,5 szklanki zimnego mleka2 średnie cebule1 pęczek natki pietruszki3 - 5 ząbków czosnku lub 1 łyżeczka suszonego1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki0,5 - 3/4 płaskiej łyżeczki soliCebule siekamy, przysmażamy na złoto na oleju, odciskamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki, schładzamy.
Boczek i karkówkę lub łopatkę mielimy na średnich oczkach.
Do mięsa dodajemy przyprawy mleko, przeciśnięty przez praskę lub granulowany czosnek oraz przesmażoną cebulkę, wszystko dokładnie wyrabiamy dłonią.
Na końcu wsypujemy posiekaną pietruszkę, mieszamy dokładnie.
Foremkę keksową o wymiarach 30x10 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, uklepujemy wyrównując powierzchnię.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięso i pieczemy około 80 minut.Pozostały wytopiony tłuszcz możemy zlać do pojemniczków i zamrozić.