Wykonanie
Wspaniały kotlet po prostu, możemy również przyrządzić go z
cielęciny lub
schabu. Polecam na przykład na niedzielny obiad :) Jako dodatek warzywny do tego delikatnego
mięsa polecam
marchewkę na gęsto .P. S. Jeśli zdecydujecie się na
cielęcinę lub
schab mięso najlepiej przed rozbiciem namoczyć przez 30 minut w zimnym
mleku.
3 średnie
filety z kurczakasól,
pieprzplasterki
sera typu ementaler (koniecznie wybierzcie właśnie ten gatunek, do nabycia w każdym markecie)plasterki
szynki konserwowejpanierka:
mąka2
jajatarta bułkaFilety rozbijamy dość cienko, uważajmy by nie porobić dziur, możemy się wspomóc folią lub delikatnie rozbijać zwilżonym tłuczkiem. Posypujemy
solą,
czarnym pieprzem, odstawiamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie na połowie kotleta układamy kolejno: plaster
szynki, plaster
sera, a na końcu znów plaster
szynki.UWAGA:
Wędlinę i
ser trzeba dociąć by pasowały do połowy kotleta, jednocześnie zostawiając około 0,5 cm wolnej przestrzeni przy brzegach, zapobiegnie to wydostaniu się
sera podczas smażenia.
Kotleta składamy na pół, panierujemy najpierw w
mące,
potem w roztrzepanych jajach, a na końcu obficie w
tartej bułce.
Smażymy (na
oleju) na małym ogniu pod przykryciem z obu stron.Podajemy z ulubionymi dodatkami, smacznego !