Wykonanie
Jest absolutnie wspaniała, wysoka, delikatna,
maślana, z orzeźwiającym całość
dżemem i kruszonką, to jest TO :))Poczekacie na nią 3 godziny, to jest mały minus, ale warto ! :))
0,5 kg
mąki pszennej (optymalnie tortowej typ 550)250 - 300 ml
mleka w temp. ciała30 gramów
drożdży3/4 szklanki
cukru30 gramów stopionego, schłodzonego
masła1 łyżka
cukru z
wanilią2
żółtkaszczypta
solikruszonka:100 gramów
masła w temp. pokojowej1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru2 łyżki
cukru z
waniliądodatkowo:3/4 słoiczka ulubionego
dżemu lub
konfitury (najlepiej niskosłodzonego)W
mleku dokładnie rozprowadzamy
drożdże razem z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawiamy do "ruszenia" na około 10 - 15 minut.Pozostałą
mąkę przesiewamy z
solą,
cukrami, stopniowo dodajemy podrośnięty rozczyn,
żółtka oraz przestudzony tłuszcz stopniowo zagniatając elastyczne, ale dość lepkie ciasto (jeśli klei się bardzo, bardzo możemy dosypać 1 łyżkę
mąki, jeśli się klei dość, nic nie dosypujemy) :)
Dno kwadratowej blaszki o
boku 25 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i dostosowujemy je do dna foremki, odkładamy w ciepłe miejsce na 2,5 - 3 godziny. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość na około 2,5 - 3
raza.
Przed końcem rośnięcia sprawnie zagniatamy kruszonkę.
Wierzch podrośniętego ciasta delikatnie (słabo dociskając) smarujemy
dżemem, posypujemy kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), kruszonka ma się lekko zezłocić.Gotowe :)