ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny

nazwa

Wykonanie

Barszcz czerwony gotuję przez cały rok, ale ten wigilijny smakuje wyjątkowo. Dodanie suszonych grzybów i wędzonych śliwek daje ten specjalny smak, który pamięta się jeszcze długo po Świętach.
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
1 kg buraków
1 litr kwasu z buraków
2 cebule
2 kwaśne jabłka (szara reneta)
10 suszonych śliwek
10 wędzonych śliwek
10 kapelusz suszonych borowików
3 liście laurowe
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki brązowego cukru
sól
Przygotowanie:
Buraki w skórkach ugotować do miękkości.
Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zagotować bulion i dodać buraki, cebule (pocięte na ćwiartki) śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie .
Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem, dodać jabłka (ze skórką) pokrojone w plastry i pozostawić barszcz na godzinę, aby uzyskał ładny kolor.
Następnie dodać cukier i kwas z buraków i doprawić solą do smaku.
Podgrzać lekko barszcz przez 15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
Przed podaniem barszcz należy przecedzić.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/barszcz-czerwony-wigilijny.html