Wykonanie
Barszcz czerwony gotuję przez cały rok, ale ten wigilijny smakuje wyjątkowo. Dodanie
suszonych grzybów i wędzonych
śliwek daje ten specjalny smak, który pamięta się jeszcze długo po Świętach.
Składniki:2 litry
bulionu warzywnego1 kg
buraków1 litr kwasu z
buraków2
cebule2 kwaśne
jabłka (szara reneta)10 suszonych
śliwek10 wędzonych
śliwek10 kapelusz
suszonych borowików3
liście laurowe5 ziarenek
czarnego pieprzu5 ziarenek
ziela angielskiego3 łyżki
brązowego cukrusólPrzygotowanie:
Buraki w skórkach ugotować do miękkości.Obrać
buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Zagotować
bulion i dodać
buraki,
cebule (pocięte na ćwiartki)
śliwki,
suszone grzyby,
liście laurowe,
pieprz,
ziele angielskie .Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem, dodać
jabłka (ze skórką) pokrojone w plastry i pozostawić barszcz na godzinę, aby uzyskał ładny kolor.Następnie dodać
cukier i kwas z
buraków i doprawić
solą do smaku.Podgrzać lekko barszcz przez 15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.Przed podaniem barszcz należy przecedzić.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013