ßßß

Składniki na 1 talerz:2 plastry sera fetagarść pomidorków koktajlowych1/2 ogórka szklarniowego1 mała zielona paprykakilka plastrów czerwonej cebuli1/2 łyżeczki suszonego oreganosól i pieprz do smakusok z cytryny i oliwa extra vergine do skropienia sałatki - w dowolnej ilościPrzygotowanie:Warzywa umyć, pomidory przekroić na pół, z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę.Ogórka częściowo obrać ze skóry (pozostawić nieco skórki), pokroić w kostkę. Jeśli ogórek będzie miał dużo nasion i będzie wodnisty, to należy je odkroić.Cebulę obrać, odkroić kilka plastrów i podzielić je na mniejsze części.Pokrojone warzywa ułożyć na głębokim talerzu, oprószyć solą, pieprzem i oregano.Na warzywach ułożyć plastry fety, posypać oregano.Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oliwą.Po ułożeniu fety nie miesza się sałatki przed podaniem, ponieważ ser ,,rozmaże się" po warzywach i sałatka będzie nieapetycznie wyglądać.Smacznego