Wykonanie
Wyobraźcie sobie
żeberka tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Dodajcie do nich pachnący
czosnkiem, pikantny sos z jędrnymi paseczkami
bambusa. I jeszcze wyobraźcie sobie w tym wszystkim nutkę miodowej
słodyczy. Smakuje? Mi bardzo!


Składniki :1,5 kg
mięsnych żeberek wieprzowych1 łyżeczka
soli5 ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowych1
cebula3 ząbki
czosnkukilka łyżek
bambusa z zalewy, posiekanego w paseczki5 łyżek ciemnego
sosu sojowego3 łyżki
octu ryżowego1, 5 łyżeczki
mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)1 łyżeczka
miodu1 łyżka
olejuPrzygotowanie :Pokrojone
żeberka zalewam w garnku
woda, dodaję łyżeczkę
soli,
ziele angielskie i
liście laurowe - gotuję na wolnym ogniu, aż
żeberka będą zupełnie miękkie. Wyjmuję je (zostawiam
wywar), pozbawiam kostek i kroję na duże kawałki. Rozgrzewam na głębokiej patelni łyżkę
oleju, wrzucam
żeberka i smażę je 2-3 minuty, starając się by się lekko zarumieniły. Podaję pokrojoną w kostkę
cebulę, przykrywam i smażę do momentu, gdy
cebula zmięknie i się zeszkli. Wtedy dodaję
miód, mieszam i jeszcze chwilę smażę pod pokrywką. W miseczce mieszam
sos sojowy,
ocet i
mąkę ryżową. Na chwilę zdejmuję
mięso z patelni, wlewam na nią
wywar i mieszankę z miseczki. Mieszam, dodaję pokrojony
bambus i przeciśnięty przez praskę
czosnek i jeszcze chwilę podgrzewam razem. Z powrotem przekładam
mięso, chwilę podgrzewam. Podaję z
ryżem.Przepis autorski.



