ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio z pieczonych buraków

nazwa

Wykonanie

Przy okazji pieczenia dyni na zupę i sałatkę, upiekłam też kilka buraczków z których postanowiłam zrobić wegetariańskie carpaccio. Buraki goszczą u mnie w domu pod wieloma postaciami...jako składnik zup, sałatek czy surówek, a dzisiaj zapraszam na pyszne carpaccio. Szczerze polecam.
Składniki na 2 porcje :
4 podłużne upieczone buraczki
garść włoskich orzechów
200 g sera feta
1 mała czerwona cebula
1/3 papryczki chili
kilka zielonych oliwek bez pestek
bazylia do dekoracji
Dresing:
4 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki miodu
3 łyżki oliwy
szczypta morskiej soli
szczypta gruboziarnistego pieprzu
Sposób przygotowania:
Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem około 40 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać rozdrobnionymi orzechami, pokruszoną fetą, cieniutko pokrojoną cebuką, oliwkami i chili.
Składniki na dresing wymieszać i polać buraki.Podawać po 15-20 minutach , aż smaki się połączą....
Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/02/carpaccio-z-pieczonych-burakow.html