Wykonanie
Przy okazji pieczenia dyni na zupę i
sałatkę, upiekłam też kilka
buraczków z których postanowiłam zrobić wegetariańskie carpaccio.
Buraki goszczą u mnie w domu pod wieloma postaciami...jako składnik zup, sałatek czy surówek, a dzisiaj zapraszam na pyszne carpaccio. Szczerze polecam.

Składniki na 2 porcje :4 podłużne upieczone
buraczkigarść
włoskich orzechów200 g
sera feta1 mała
czerwona cebula1/3
papryczki chilikilka zielonych
oliwek bez pestek
bazylia do dekoracji

Dresing:4 łyżki soku z
pomarańczy1/2 łyżeczki
miodu3 łyżki
oliwyszczypta
morskiej soliszczypta gruboziarnistego
pieprzu
Sposób przygotowania:
Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem około 40 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać rozdrobnionymi
orzechami, pokruszoną
fetą, cieniutko pokrojoną
cebuką,
oliwkami i
chili.

Składniki na dresing wymieszać i polać
buraki.Podawać po 15-20 minutach , aż smaki się połączą....

Smacznego!