ßßß
składnikipęczek botwinki z dużymi liśćmi1 filet z kurczaka50 g ryżu1/2 papryczki chilliposiekany ząbek czosnkugarść posiekanego szczypiorkułyżeczka słodkiej paprykiłyżeczka ostrej papryki50 g koziego sera typu fromagesól1 żółtkomasło do posmarowania naczynia
przygotowanieCałą botwinę myjemy w zimnej wodzie, odcinamy liście i buraki. Pierś z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i drobno siekamy nożem. Przekładamy mięso do miski, dodajemy jajko, ser, szczypior, czosnek, posiekaną papryczkę i przyprawy - dodatkowo siekamy kilka łodyg od botwiny i dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy.Rozkładamy liście, nakładamy odpowiednią ilość farszu i zawijamy jak gołąbki. Moje najmniejsze mają 3 cm. :)Naczynie odpowiednie do piekarnika, może to być patelnia przeznaczona również do pieczenia, smarujemy masłem, układamy nasze "zawiniątka". Buraczków nie obieramy, odcinamy tylko wąsy. Kroimy w plastry(zależy od ich wielkości, jeśli są małe wystarczą połówki) i układamy razem z gołąbkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (funkcja z grillem) . Pieczemy gołąbki 10 minut na tej funkcji, następnie 10 -15 minut góra-dół.Możemy podać z pieczonymi ziemniakami.Bona Apetita!