Wykonanie
Kupiłam
botwinkę, miała być inna wersja chłodnika, a zrobiło się zimno....
Botwinki na ciepło nie chciałam robić, więc powstały gołąbki ;) Następnym razem kupię dwa pęczki, za mało tych gołąbków a takie pyszne!

składnikipęczek
botwinki z dużymi liśćmi1
filet z kurczaka50 g
ryżu1/2
papryczki chilliposiekany ząbek
czosnkugarść posiekanego
szczypiorkułyżeczka
słodkiej paprykiłyżeczka
ostrej papryki50 g
koziego sera typu fromage
sól1
żółtkomasło do posmarowania naczynia

przygotowanieCałą botwinę myjemy w zimnej wodzie, odcinamy liście i
buraki.
Pierś z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i drobno siekamy nożem. Przekładamy
mięso do miski, dodajemy
jajko,
ser,
szczypior,
czosnek, posiekaną papryczkę i
przyprawy - dodatkowo siekamy kilka łodyg od botwiny i dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy.Rozkładamy liście, nakładamy odpowiednią ilość farszu i zawijamy jak gołąbki. Moje najmniejsze mają 3 cm. :)Naczynie odpowiednie do piekarnika, może to być patelnia przeznaczona również do pieczenia, smarujemy
masłem, układamy nasze "zawiniątka".
Buraczków nie obieramy, odcinamy tylko wąsy. Kroimy w plastry(zależy od ich wielkości, jeśli są małe wystarczą połówki) i układamy razem z gołąbkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (funkcja z grillem) . Pieczemy gołąbki 10 minut na tej funkcji, następnie 10 -15 minut góra-dół.Możemy podać z pieczonymi
ziemniakami.
Bona Apetita!