Wykonanie
Nie udało mi się przesiedzieć całego dnia bezczynnie, jak sobie obiecałam rano.
Plan był taki, żeby zaszyć się pod kocykiem i pochorować sobie w spokoju, ale ja jednak po prostu muszę gotować i być w kuchni, bo to
daje mi siłę i radość. Zdrowieję przy tym gotowaniu ;) Pretekst był, bo
jabłka już ledwie żywe patrzyły od wczoraj - więc jeszcze na szybciutko namieszałam ciacho. Bardzo mi smakuje, łatwiutkie i szybkie - polecam je wszystkim łasuchom.


Składniki na keksówkę (8 x 32 cm):3 duże
jajka1/3 szklanki
oleju2 pełne łyżki gęstej
śmietany 18%3/4 szklanki
cukru2 pełne łyżki
cukru waniliowego1,5 szklanki
mąki pszennej1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia3 - 4 duże
jabłka (u mnie dość kwaśna szara reneta)Dodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :
Jajka miksuję z
cukrem i
cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym miksując dalej dodaję
olej i
śmietanę. Następnie wsypuję stopniowo
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Dodaję pokrojone w kawałki (obrane)
jabłka, mieszam łyżką i wykładam ciasto do keksówki natłuszczonej wcześniej
masłem i oprószonej
mąką. Piekę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra-dół).