Wykonanie
Jako że głos odmówił mi posłuszeństwa i jestem dziś skazana na osobistą ciszę (co jak się okazuje jest okazją do wielu przemyśleń), postanowiłam umilić sobie niedzielę i zrobiłam dla siebie takie śniadanko. Racuchy są pyszne, choć nieco bardziej zbite, niż tradycyjne. Dzieje się tak dlatego, że są z
płatkami owsianymi, a poza tym - z
miodem, który powoduje że ciasto po usmażeniu jest trochę twardsze.


Składniki na 8 sztuk :1
jajko2 pełne łyżki gęstej
śmietany 18%1 łyżka płynnego
miodu3 łyżki
mąki pszennej10 g. świeżych
drożdży2-3 łyżki
płatków owsianychDodatkow o:
olej do smażenia
śmietana do polania
czekolada do posypaniaPrzygotowanie :
Drożdże kruszę do miski, dodaję
jajko,
śmietanę i
miód, mieszam wszystko na gładką pastę. Wsypuję
mąkę i
płatki owsiane, mieszam jeszcze raz i odstawiam ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie łyżką nabieram porcje ciasta i smażę racuchy na średnio rozgrzanym
oleju, z obu stron po ok. 2-3 minuty, uważając żeby ich nie przypalić. Po usmażeniu przekładam racuchy na chwilę do odsączenia na papier. Podaję polane
śmietaną i posypane
czekoladą w kawałkach.
