Wykonanie
Myślę, że taki deser spodoba się wielu osobom, tak jak i mnie :) Prosty, piękny i bardzo smaczny, a przy tym tani i łatwy.
Jabłko w środku jest miękkie i soczyste, a
płatki owsiane wspaniale chrupią. Można zmieniać składniki, np. zamiast
cynamonu można dodać
wanilię lub
wiórki kokosowe.




Składniki :Ciasto:2 łyżki gęstej
śmietany (u mnie 18%)2 pełne łyżki
maki pszennej2 łyżki ciemnego
cukru0,5 łyżeczki
cynamonu1
jajkoDodatkowo :1 duże
jabłkopłatki owsianepłynny
miódolej do smażeniaPrzygotowanie :Dokładnie mieszam składniki ciasta, by powstała gęsta masa. Umyte
jabłko kroję na ósemki, pozbawiam je gniazd nasiennych. Panieruję
jabłka w cieście i w płatkach i przekładam na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością
oleju. Ciasto będzie lekko spływało, dlatego najpierw obsmażam
jabłko z obu stron, a dopiero
potem dosmażam. Gdy panierka jest rumiana i chrupiąca, przekładam na chwilę usmażone
jabłka na talerz z ręcznikiem papierowym - do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję polane
miodem.Przepis autorski.