Wykonanie
Mój pieczony omlet to wymarzone śniadanie na taki dzień, jak dzisiejszy (i wczorajszy, i pewnie kilka następnych - śnieg, śnieg, śnieg!). Miałam go usmażyć na patelni, ale najwyraźniej już się dziś obudził mój rozsądek, bo usłyszałam głos mówiący: nie, nie kobieto! upiecz to w piekarniku. Bardzo to dobra była podpowiedź, bo w ten sposób praktycznie uniknęłam tłuszczu, a drugą korzyścią jest na pewno to, że omlet jest puszysty i pięknie wyrośnięty.
Składniki na 1 osobę :2
jajka4-5 łyżek
mleka2 kromki
chleba tostowego, wieloziarnistegodowolna
wędlina, u mnie pieczona
karkówka1-2 różyczki
brokuła, drobno posiekane2 cm jasnej części
pora, drobno pokrojoneposiekana
natka pietruszkisól,
pieprz do smakuDodatkowo :odrobina
masła do posmarowania formy
mąka pełnoziarnista do posypania formyPrzygotowanie :
Jajka i
mleko mieszam trzepaczką, dodaję warzywa,
natkę pietruszki i
wędlinę. Doprawiam masę
solą i
pieprzem, po czym dodaję
chleb pokrojony w drobną kosteczkę. Mieszam wszystko i odstawiam na 5 minut, by
chleb wchłonął płyn. Małą foremkę smaruję
masłem i oprószam
mąką. Wykładam masę, lekko ją ubijam i wstawiam foremkę na ok. 25-30 minut do piekarnika - temperatura 200 stopni C. Boki powinny odstawać od formy, a całość ma się zarumienić. Podaję od razu, na gorąco.