ßßß Cookit - przepis na - rabarbar

- rabarbar

nazwa

Wykonanie

Dobrze, że można już cieszyć się smakiem sezonowych warzyw i owoców. To co nasze z reguły zdrowsze i bardzo dobrze smakuje, a jeszcze lepiej kiedy z własnego ogródka. Dziś rabarbar oraz truskawka w duecie. Zapiekam go pod migdałową skorupką - z płatków owsianych jak i mąki migdałowej . Z nutką wanilii, naturalną słodyczą syropy z agawy, a z wierzchu jeszcze do tego chrupiące, pełne zdrowia migdały . W pokoju dalej unosi się ten przyjemny słodki zapach :)
rabarbar i truskawka zapieczone pod migdałowo-waniliową owsianką z migdałami
rhubarb and strawberries baked under the almond - vanilla oatmeal with almonds
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- łyżka mąki migdałowej
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- łyżka syropu z agawy
- truskawki
- rabarbar
- migdały całe
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem wraz z wanilią (zawsze zostawiam też laskę w środku). Rano owoce pokroić w kosteczkę i przełożyć do naczynia do zapiekania/kokilki. Do płatków dodać łyżeczką syropu z agawy, a resztą polać truskawki i rabarbar. Płatki wymieszać jeszcze z mąką. Przełożyć na wierzch. Na to ułożyć migdały. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok.30min. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na taką pogodę śniadanie z piekarnika na pewno poprawi humor... Zaczynam się zastanawiać - wychodzić z domu? czy może lepiej zostać? Deszczu się nie boję oczywiście, a wręcz lubię czasem taką pogodę, ale dziś na zewnątrz - jak nie pada to leje! Najlepiej obserwuje się to zjawisko zza okna, z ciepłego pokoju z kubkiem gorącego napoju.
Dziękuję Wam bardzo za wczorajsze komentarze. Miło mi kiedy je wszystkie czytam i cieszę się, że takie jest Wasze zdanie.
Udanego piątku! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/05/692-rabarbar-i-truskawka-pod-migdaowa.html