ßßß
Sezon truskawkowy nie ma sobie równych!Póki trwa zachęcam do robienie najprostszych deserów, które wykorzystują największe atuty tych owoców: wspaniały smak, cudowny wygląd i ogromną wszechstronność ;)Taka też jest moja propozycja na dzisiaj. Połączenie truskawek, twarożku i syropu z agawy to trio wręcz stworze dla siebie! Jeśli dodamy do tego prażone migdały, które dopełniają smaku i wyglądu to mamy deser idealny na ciepły, leniwy weekend :)Składniki: (2 porcje)1 szklanka posiekanych truskawek4 łyżki syropu z agawy*4-6 łyżek twarożku (u mnie President „sernikowy”)2 łyżki uprażonych na suchej patelni migdałów w płatkach* Syrop z agawy – pisałam już o nim tutaj, ale powiem szczerze, że tak bardzo jestem nim zachwycona, że gotowa jestem opowiadać o nim wszystkim i wszędzie! Szczególnie polecam go do takich właśnie owocowych deserów oraz do polewania placuszków/naleśników/gofrów!Syrop z agawy podobny jest w smaku i konsystencji do lekkiego, płynnego miodu. Jest bardzo słodki, ale jego indeks glikemiczny jest zasadniczo niższy od „cukrowego” czy „miodowego”. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej także w supermarketach (np. Selgros).
Wykonanie:Pokrojone truskawki rozdzielić do dwóch szklanek (pucharków/kielichów), polać każdą porcję 1 łyżką syropu z agawy. Na wierzch nałożyć po 2-3 łyżki twarożku i polać kolejną łyżką słodkiego syropu. Na koniec każdą porcję posypać uprażonymi migdałami.Mniam, mniam :)