Wykonanie
Sezon
truskawkowy nie ma sobie równych!
Póki trwa zachęcam do robienie najprostszych deserów, które wykorzystują największe atuty tych
owoców: wspaniały smak, cudowny wygląd i ogromną wszechstronność ;)Taka też jest moja propozycja na dzisiaj. Połączenie
truskawek,
twarożku i
syropu z agawy to
trio wręcz stworze dla siebie! Jeśli dodamy do tego prażone
migdały, które dopełniają smaku i wyglądu to mamy deser idealny na ciepły, leniwy weekend :)Składniki: (2 porcje)1 szklanka posiekanych
truskawek4 łyżki
syropu z agawy*4-6 łyżek
twarożku (u mnie President „sernikowy”)2 łyżki uprażonych na suchej patelni
migdałów w płatkach*
Syrop z agawy –
pisałam już o nim tutaj, ale
powiem szczerze, że tak bardzo jestem nim zachwycona, że gotowa jestem opowiadać o nim wszystkim i wszędzie! Szczególnie polecam go do takich właśnie
owocowych deserów oraz do polewania placuszków/naleśników/gofrów!
Syrop z agawy podobny jest w smaku i konsystencji do lekkiego, płynnego
miodu. Jest bardzo słodki, ale jego indeks glikemiczny jest zasadniczo niższy od „cukrowego” czy „miodowego”. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej także w supermarketach (np. Selgros).
Wykonanie:Pokrojone
truskawki rozdzielić do dwóch szklanek (pucharków/kielichów), polać każdą porcję 1 łyżką
syropu z agawy. Na wierzch nałożyć po 2-3 łyżki
twarożku i polać kolejną łyżką słodkiego
syropu. Na koniec każdą porcję posypać uprażonymi
migdałami.Mniam, mniam :)